V Selnici ob Dravi se je v zadnjih dneh v okviru evropskega tedna mobilnosti zvrstilo veliko aktivnosti. V času od 16. do 22. septembra je vodstvo tamkajšnje osnovne šole učence in starše vrtčevskih otrok še prav posebej vzpodbujalo, da za pot v šolo in vrtec izberejo čim bolj trajnostni in okolju prijazen način. “Starši in otroci so sprva potrebovali nekaj motivacije, da smo jih pritegnili, potem pa je bilo iz dneva v dan boljše. Število tistih, ki so v šolo prihajali peš in s kolesi se je povečevalo, prav tako število staršev, ki so otroke v vrtec pripeljali na drugačen način (peš, s kolesom, javnim prevozom),” nam je povedala ravnateljica Osnovne šole Selnica ob Dravi Manja Kokalj.

Kokaljeva dodaja, da je bila s strani otrok in staršev posebej dobro obiskana včerajšnja zaključna prireditev evropskega tedna mobilnosti. “Otroci so se vključevali v številne delavnice, pripravili smo tržnico, tudi razstavo izdelkov, ki so v vrtcu in šoli nastajali v zadnjem tednu. Z različnimi vozili (velikimi skiroji, rolkami, poganjavčki, monociklom, …) smo se preizkušali v vožnji na poligonu, zbirali pa smo tudi odpadno jedilno olje. Iz njega je eno izmed podjetij s posebnim postopkom izdelalo surovino za svečke. Zbrali smo tudi precej odpadnih baterij. Veseli smo bili novega kolesa, ki nam ga je podarila Občina Selnica ob Dravi, uporabljali ga bomo kot rezervo za kolesarske izpite in izlete. Z opravljenim v tem tednu so me pozitivno presenetili tudi otroci v vrtcu, za katere smo organizirali množični tek.”

Jutri bodo izvedli izpadli kolesarski izlet

Jutri med 9.00 in 13.00 uro bodo sicer v Selnici organizirali kolesarski izlet, ki bi ga morali izvesti že prejšnjo soboto, vendar so ga bili primorani zaradi slabega vremena prestaviti. Učenci, njihovi starši in ostali občani se bodo zbrali na igrišču pri šoli in se s kolesi odpravili do igrišča pri Johanesu. Tam bo potekal program, in sicer predstavitev prve pomoči in delovanje AED aparata. Po malici, za katero bodo poskrbele kmečke žene, sledi povratek do osnovne šole, kjer se bodo udeleženci (mlajši in starejši) lahko preizkusili v poligonu in v računalniški učilnici ter preverili svoje znanje z izpolnjevanjem testa za kolesarski izpit. Na stojnici bodo učenci delili letake in brošure, povezane s prometno-varnostnimi vsebinami (Prometko), organizirali bodo tudi nagradne igre.

V šoli in vrtcu bodo tudi v prihodnje nadaljevali s trajnostnim ozaveščanjem, saj bodo tovrstne vsebine redno na sporedu pri pouku in ostalih dejavnostih.