Občina Selnica ob Dravi praznuje občinski praznik 23. maja. V letošnjem letu so slavnostno sejo v dvorani Zinke Zorko v Hramu kulture Arnolda Tovornika izvedli v četrtek, 19. maja, na njej pa so, kot je v navadi, podelili občinska priznanja.

Dr. Vlasta Krmelj: Smo v zadnjih korakih glede izbire izvajalca za gradnjo novega vrtca v Selnici

Proslava se je začela z zvoki frajtonarice, nato je županja dr. Vlasta Krmelj nagovorila prisotne, se zahvalila občinski upravi, svetnikom in ostalim ter povedala, da je pomembno skrbeti za vsak delček občine, za vsakega člana skupnosti, od novorojenčkov do starejših. Dejala je, so uspeli v občini v zadnjem letu,kljub obdobju epidemije, opraviti veliko: “Smo v zadnjih korakih glede izbire izvajalca za gradnjo novega vrtca v Selnici. Za finančno konstrukcijo projekta smo poskrbeli, razpis za izvajalce se zaključi 26. maja. Napredujemo tudi s tako imenovani pohodnimi potmi ob glavni cesti, na kar smo čakali 50 in več let. V lanskem letu smo uredili prvo pohodno pot iz centra občine do ruškega križišča oziroma ovinka, sedaj pa smo v zadnji fazi pridobivanja projektne dokumentacije za ureditev pohodne poti v dolžini nekaj več kot kilometer v smeri proti Fali. Ko smo v letu 2019 povedali, kaj bomo počeli, so se nekateri smejali in dejali, da sanjamo, dejstvo pa je, da imamo po treh letih 12 tisoč kvadratnih metrov zemljišč za vrtec in športno dvorano, za oboje imamo tudi gradbeno dovoljenje, pri vrtcu pa že izbiramo izvajalca. Glede športne dvorane smo v fazi objave javnega poziva za zasebnega partnerja. Razmišljamo namreč, da bi v primeru, če država ne bo objavila razpisov za športne dvorane, projekt izvedli v obliki javno-zasebnega partnerstva. Naj še povem, da zaključujemo s prizidkom selniškega gasilskega doma, dobili smo soglasje, da lahko na njegovo streho postavimo sončno elektrarno. Sredstva zanjo bomo skušali pridobiti z rebalansom proračuna.”

Ko smo v letu 2019 povedali, kaj bomo počeli, so se nekateri smejali in dejali, da sanjamo, dejstvo pa je, da imamo po treh letih 12 tisoč kvadratnih metrov zemljišč za vrtec in športno dvorano, za oboje imamo tudi gradbeno dovoljenje, pri vrtcu pa že izbiramo izvajalca.

Ob tem je županja poudarila, da je zelo vesela, da v občini delujejo številna društva, ki so tudi v času, ko so bili socialni stiki oteženi, skrbela za družabno življenje v občini. Kljub temu, da je bilo veliko društvom onemogočeno delo, smo jim zagotovili financiranje iz proračuna tako kot v preteklih letih. Sicer pa si v občinski upravi prizadevajo za razvoj vseh predelov občine in vseh občanov. “Za prvošolčke imamo brezplačne zajtrke, za starejše pa brezplačne prevoze z električnim vozilom Kobanc.”

Foto Anka

Naziv častne občanke je prejela Ivanka Frešer

Sledila je podelitev županjinih priznanj in spominskih plaket ter naziva častne občanke. Županjina priznanja so prejeli: Marjeta Hostnikar – za osebni prispevek in dolgoletno uspešno delo na področju zdravstvene nege, Polonca Perkuš – za dolgoletno pedagoško poslanstvo in vsestransko kulturno udejstvovanje, Kulturno umetniško društvo Gradišče na Kozjaku – za sedemdesetletno aktivno delovanje na področju kulturne dejavnosti in Obrtniški pevski zbor Kulturnega društva Pavza – za štiridesetletno aktivno delovanje in uspehe na področju zborovskega petja.

Foto Anka

Prejemniki spominskih plaketIgnac Marčun – za večletno aktivno soustvarjanje podobe svojega kraja in predano delo v različnih društvih, Franjo Volmajer – za aktivno dolgoletno udejstvovanje v društvu in nesebično predanost delu, Franc Beigot – za dolgoletno uspešno opravljanje dela na področju zdravstvene dejavnosti in Elizabeta Toplak – za večletno uspešno delo na področju družabnega in kulturnega življenja in Alojz Perkuš – za predano delo na področju društvene dejavnosti. Perkuš je svojo predanost društvenemu življenju zapisal pred 30 leti, ko je postal član Društva upokojencev Fala. Dvanajst let je bil predsednik društva.

Foto Anka

Za večletni vsestranski prispevek k razvoju turistične prepoznavnosti je naziv častne občanke prejela Ivanka Frešer.

Foto Anka

Program na prireditvi so popestrili nastopi učencev Osnovne šole Selnica ob Dravi, ki so pripravili deklamacije ter glasbene točke na frajtonarici, klavirju in flavti. Na seji so bili prisotni tudi gostje iz pobratene Kostrene na Hrvaškem. Njihov župan je v kratkem govoru povedal, da se veselijo nadaljnjega sodelovanja z občino, saj je v preteklih dveh letih zaradi covida-19 to povezovanje malo zastalo. Delegacijo so sestavljali člani občinskega sveta Občine Kostrena, zaposleni na občinski upravi in predstavniki različnih društev. Gostje so v petek obiskali še nekatere dele občine in se nato v poznih popoldanskih urah vrnili domov.

Foto Anka

Prireditve ob občinskem prazniku se nadaljujejo tudi ta vikend

Prireditve ob prazniku se nadaljujejo ves vikend, in sicer s petkovim s koncertom skupine MI2, danes (v soboto) z bogračijado na Slovenskem trgu, nastopom Alenke Kolman v Hramu kulture in pohodom otrok na Vinski vrh ter v nedeljo, ko bo organiziran sprehod po sakralnih objektih od Selnice ob Dravi po Jabolčni poti do Fale.