Občina Selnica ob Dravi je v sodelovanju z Društvoma upokojencev Selnica ob Dravi in Fala ter Krajevno organizacijo Rdečega križa Selnica ob Dravi v mesecu marcu začela izvajati projekt Kobanc – prevoz za starejše. Namen projekta je preprečiti in prekiniti izoliranost ter osamljenost starejših prebivalcev občine, ki zaradi oddaljenosti, odsotnosti avta ali slabih prometnih povezav skoraj ne zapuščajo doma.

Do prevoza so upravičeni starejši od 65 let, ki nimajo sorodnikov oziroma so le-ti zaposleni. Za naročilo prevoza je potrebno poklicati na telefonsko številko (02) 67 30 207 ali (02) 67 30 202 v času od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro. “Ob rezervaciji prevoza se predstavite, poveste, kam ste namenjeni, kdaj potrebujete prevoz, koliko časa bo opravek trajal, ali pri tem potrebujete spremstvo in ali potrebujete tudi prevoz nazaj domov. Za rezervacijo prevozov je treba poklicati in se naročiti vsaj tri dni vnaprej. Ta način omogoča, da zagotovimo prevoz kar največjemu številu ljudi. Ob vikendih in praznikih se prevozi ne izvajajo. Za nadaljnjo komunikacijo poskrbijo koordinatorji pri društvu upokojencev. Vozniki prostovoljci so komunikativni ljudje in potniki bodo med vožnjo z njimi lahko klepetali ter se dobro počutili,” so sporočili iz občinske uprave.

Do zdaj so opravili okoli deset prevozov

Stanka Breznik, predsednica Društva upokojencev Selnica ob Dravi, nam je povedala, da so s prevozi za starejše začeli po 15. marcu, zadeva pa se je dobro prijela. “Do tega trenutka smo opravili okoli deset prevozov. Kot pa kaže, vsi naši upokojenci o tej storitvi še niso dobro obveščeni. Naj povem, da ne gre le za prevoze znotraj občine, nekaj smo jih opravili tudi do Maribora, do tamkajšnje bolnišnice, prav tako do mariborskega in tudi ruškega zdravstvenega doma. Sicer pa naši občani z nekoliko bolj oddaljenih krajev potrebujejo prevoz do centra, do zdravnika, trgovine, … Za uporabnike so prevozi brezplačni, avtomobil je električen, občina je zanj zagotovila tudi polnilnico. Vozniki pa prevoze opravljajo prostovoljno in brezplačno.”

Do zdaj imajo potrjenih 16 voznikov prostovoljcev, za prvo skupino, ki že opravlja prevoze, so pripravili uvodno izobraževanje in spoznavanje z avtomobilom.