11. decembra je izbruhnil požar na domačiji 66-letnega Draga Jelška iz Ješence 39 v občini Rače-Fram. Ognjeni zublji so v trenutku zajeli tri prostore hiše. Samo izredno hitri intervenciji in požrtvovalnosti gasilcev PGD Fram, PGD Rače, Gorica in Podova gre zahvala za to, da so uspeli rešiti kuhinjo in kopalnico, kjer Drago po tragediji lahko kuha in tudi spi. S pomočjo prijateljev in sosedov so najbolj poškodovane prostore počistili in odstranili pogorele dele pohištva in opreme, a je zaradi požara ostal močan vonj, ki ne izgine. Okna in vrata so pogorela, tla so uničena, strope bo potrebno ojačati in obnoviti. Za obnovo bo potrebno veliko materiala, pridnih rok in finančnih sredstev.

Drago Jelšek: Najbolj vesel bom finančne pomoči za obnovo doma

Drago Jelšek živi sam in se preživlja zgolj z nadomestilom za invalidnost. Kljub skromnosti ne zmore zbrati sredstev za obnovo hiše, v kateri so pogoji za življenje izredno težki. Hiša zaradi minimalnih dohodkov ni bila zavarovana. Ostal je tudi brez garderobe in vseh nujnih potrebščin, a za to so poskrbeli pridni sosedje in domačini Ješence, pomagali so tudi v Krajevni organizaciji Rdečega križa Fram. Na pomoč je med prvimi priskočila tudi Občina Rače – Fram.

Hkrati pa smo na decembrski seji občinskega sveta zagotovili 5.000 evrov, ki jih bomo nakazali Rdečemu križu za obnovo njegovega doma.

Župan Branko Ledinek nam je povedal, da so mu pomagali urediti elektriko in vodo, hišo pa priključili na kanalizacijsko omrežje. “Poskrbeli smo za osnovne zadeve. Hkrati pa smo na decembrski seji občinskega sveta zagotovili 5.000 evrov, ki jih bomo nakazali Rdečemu križu za obnovo njegovega doma.”

 

V enem prostoru je strop popolnoma uničen, prav tako bo potrebno v dveh sobah na novo urediti omet.

Jelšek nam je v telefonskem pogovoru povedal, da je zelo hvaležen za darovana oblačila, ki jih ima zaenkrat dovolj, sicer pa bo najbolj vesel finančne pomoči za obnovo doma: “Ko se bo nekoliko otoplilo, bomo lahko začeli z obnovitvenimi deli znotraj hiše. V enem prostoru je strop popolnoma uničen, prav tako bo potrebno v dveh sobah na novo urediti omet. Potrebujem tudi nova okna, saj so vsa zgorela. Smo pa v času praznikov uredili električno omrežje.”

V KORK Fram so se v sodelovanju z RKS OZ Maribor odločili, da za zbiranje sredstev in pomoč po požaru odprejo podkonto na njihovem TRR pri OZRK Maribor, zbrana sredstva pa bodo uporabljena izključno za obnovo hiše in pregledno vodena.
TRR SI56 0451 5000 0397 432 sklic: 50794.

“Vemo, da smo človeku v stiski pripravljeni in zmožni pomagati, zato vas prosimo, da po svojih zmožnostih prispevate nekaj svojih sredstev za pomoč in obnovo hiše, s tem pa soobčanu v stiski omogočite življenje v toplem domu, za kar vam bo neizmerno hvaležen,” sporoča Sonja Tišič, predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Fram.