Kot nam je povedal dežurni prognostik Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) Luka Ravnik, bo silvestrski večer zelo topel. Temperature se ponoči ne bodo spustile pod ničlo, pričakuje se pretežno jasno vreme. Ni še gotovo, ali bo na severovzhodu države kaj megle, morda se pojavi lokalno, po vsej verjetnosti bo na območju Maribora in okolice jasno z malo vetra. Čez dan bodo v Mariboru temperature nad 10°C, niti podnevi niti ponoči pa ni napovedanega dežja.  

V mariborskih višinah bo zelo, zelo toplo

Temperaturna pričakovanja so nekje največ do 15°C. Topel zrak nas bo dosegel predvsem v višinah, kjer so pričakovane res visoke temperature za ta čas v letu, ampak je po besedah dežurnega prognostika pod vprašajem, koliko se bo ta topel zrak premešal in prišel do tal.

Dežurni prognostik ARSO, Luka Ravnik: “Ta topel zrak nas res doseže, ampak nas doseže v višinah, se pravi nekje na višini Pokljuke ali Pohorja, ki bo lahko mel 12, 13, 14°C v noči na silvestrovo.”

Pozimi ob nočnem ohlajanju topel zrak iz višin težko doseže nižine. Kot nadalje pojasnjuje dežurni prognostik: “To je pozimi zelo težko, ker nimamo Sonca, da bi to premešalo, da bi pogrelo in praktično premešalo ozračje, da bi ta zrak potem tudi prišel do tal. Ampak zaradi vetra se bo na vzhodu ta zrak delno premešal, zato bodo tukaj temperature dosegle do 10, 15°C“.

Temperaturnih rekordov zaenkrat ne kaže, ampak se lahko to v naslednjih dneh spremeni

Decembrski temperaturni rekord je bil izmerjen leta 1989 z 21°C, kar se za petek ne pričakuje. Ampak to se lahko še spremeni. Po besedah dežurnega prognostika je še prehitro za gotove napovedi “Nakazuje se, da ta topel zrak prihaja, ampak je neka negotovost, ki še obstaja. Lahko še pride do sprememb.”