Župan občine Pesnica mag. Gregor Žmak je na Facebook profilu objavil opozorilo z naslednjo vsebino: “Na občino smo prejeli več dopisov in klicev, da se dva psa (rjavi in črni) potikata po naseljih (Domačija Šraj, Posestvo Valdek,…) in za seboj puščata razdejanje (pokol perutnine in drobnice).Prosimo vas, da ste pozorni in previdni ter nam sporočite, če ju opazite ali takoj obvestite za to pristojne organe (policijo, inšpektorat).”

Štiri mlade ovce so ležale mrtve po tleh, pet odraslih je bilo poškodovanih

Slavica Šraj nam je povedala, da je omenjena psa opazila na svoji kmetij v Jarenini: “Območje okrog hiše imamo zagrajeno s farmer mrežo. Znotraj mreže smo imeli 12 ovac. Pred tremi dnevi sem zjutraj znotraj ograde opazila dva psa; en je bil črni z dolgo dlako, drugi rumenkasto oranžni mešanček. Sprva sem ju samo odgnala, nato pa sem čez čas opazila, da štiri mlade ovce, stare od nekaj dni do treh tednov, ležijo mrtve po tleh. Bile so sicer brez vidnih poškodb, tako da mislim, da je bilo zanje usodno preganjanje s strani psov. Pet odraslih ovc pa je bilo poškodovanih.”

Posestvo Valdek je na svojem Facebooku objavilo, da sta jim pred nekaj meseci dva nepoznana psa vdrla skozi ograjo in napadla nekaj njihovih živali. “Takrat smo mislili, da gre za osamljen primer, saj psov nihče v bližnji ali daljni okolici ni poznal. V zadnjih dneh pa so do nas prišle informacije, da se je nedaleč stran zgodilo več napadov na živali, mnoge med njimi tega niso preživele. Po opisu sodeč gre za ista psa, ki sta napadla tudi pri nas. Prosimo vse, ki ste doma ali se zadržujete v našem okolišu, da ste pozorni na dva psa, in sicer gre za VELIKEGA ČRNEGA in MANJŠEGA RJAVEGA psa, ki se, vsaj po opisanem, premikata in napadata skupaj. Če ima kdorkoli kakršnekoli dodatne informacije o psih, nam prosim sporočite, saj ves čas s strahom čakamo, da se vrneta k nam. Zadnji napadi so se zgodili pred nekaj dnevi v Gačniku, torej nedaleč stran od nas.”