V Krajevni skupnosti Jarenina v občini Pesnica so pretekli konec tedna sklenili prireditve in dogodke v okviru krajevnega in farnega praznika, tako imenovane Velike gospojnice 2021. Medtem ko v lanskem letu praznovanja zaradi strogih omejitev, vezanih na novi koronavirus, niso mogli pripraviti, je bilo letos povsem drugače. Sandra Kurnik Zupanič, predsednica jareninske krajevne skupnosti, pravi, da je bil nedeljski zaključek 14-dnevnih prireditev kljub vsem ukrepom zelo dobro obiskan. “Med 9.00 in 13.00 uro je bila na voljo ponudba domačih vin in dobrot na stojnicah. Po jutranji in svečani sveti maši se je ob 11.30 v središču Jarenine začel kulturni program, s katerim smo se poklonili naši 140 let stari Cesarski lipi. Slišali smo nekaj zgodovine o tem ponosu Jarenine, nato pa je Janez Turinek prebral govor jareninskega nadučitelja Jožefa Slekovca, ki ga je ta imel ob posaditvi lipe 18.8.1880. Ta govor je bil objavljen v časniku Slovenski gospodar.”

Cesarski lipi se bo kmalu pridružilo 80 mlajših spremljevalk

Cesarska lipa je sicer ena od 12-ih dreves, ki so bile v Jarenini, kot simbol slovenstva, posajene ob koncu 19. stoletja oziroma v začetku 20., v obdobju ko se je prebujala slovenska narodna zavest. Cesarski lipi v Jarenini se bo kmalu pridružilo 80 mlajših spremljevalk v okviru projekta medoviti drevoredi.

V Jarenini je bila na obisku delegacije iz Libelič na Koroškem

Z leve proti desni: Irma Knez, turistična sekcija KPD, Adrijan Zalesnik, turistična sekcija KPD, Simona Jerčič Pšeničnik, predsednica Kulturno prosvetnega društva Libeliče, Sandra Kurnik Zupanič, predsednica KS Jarenina, Jože Pšeničnik, predsednik Krajevne skupnosti Libeliče, Zvonko Repina, predsednik Turističnega društva Jarenina

Posebnost Velike gospojnice v Jarenini je bil obisk delagacije iz Libelič s Koroške. “To je eden od krajev, kjer se nahaja ena od treh starodavnih kostnic na Slovenskem. Z obiskom predsednika Krajevne skupnosti Libeliče Jožeta Pšeničnika in treh njegovih sokrajanov (Irme Knez in Adrijana Zalesnika s turistične sekcije Kulturno prosvetnega društva Libeliče in Simone Jerčič Pšeničnik, predsednice Kulturno prosvetnega društva Libeliče) smo začeli s sodelovanjem treh krajev; Jarenina, Libeliče in Trebelno. Dogovorili smo se, da se bomo jeseni ponovno srečali in oblikovali program sodelovanja. Našli smo precej stičnih točk; poleg tega, da imamo kosnice, gre za manjše kraje z dokaj bogato zgodovino, ki se danes prebijajo skozi dokaj zapletene postopke v zvezi z ureditvijo vasi, prostorskimi načrti, problematiko kulturne dediščine, … Dejali smo si, da se bomo povezali in poskušali v prihodnje sodelovati z namenom, da se bodo tudi takšni manjši kraji lahko hitreje razvijali. Ob tem pa želimo naše kosnice iz 12. stoletja ohraniti in ustrezno predstaviti javnosti,” je še povedala Kurnik Zupaničeva.

Dejali smo si, da se bomo povezali in poskušali v prihodnje sodelovati z namenom, da se bodo tudi takšni manjši kraji lahko hitreje razvijali.

Sicer pa so v okviru krajevnega in farnega praznika v Jarenini upokojenci uspešno izvedli kegljaški turnir, gasilci so pripravili dan odprtih vrat prenovljenega gasilskega doma, potekal je dan odprtih vrat kmečkega turizma Puša in še nekaj drugih dogodkov.