Tradicionalni vsakoletni poklon predsednika republike padlim borkam in borcem Pohorskega bataljona je tudi letos potekala na razmeram prilagojen način, so sporočili iz urada predsednika. Organizatorji so namreč zaradi vse slabših epidemioloških razmer sicer tradicionalno prireditev odpovedali.

“Kot predsednik republike in, kolikor mi ta položaj omogoča, v imenu vseh naših ljudi sem danes tu pri obeležju padlim borkam in borcem Pohorskega bataljona, ki so žrtvovali življenja za našo svobodo, položil venec. To sem storil z velikim spoštovanjem in hvaležnostjo. Njihovega prispevka za našo svobodo in mir ne bomo nikoli pozabili,” je po položitvi venca dejal Pahor.

V mirnem dialogu lahko poiščemo rešitve

Danes smo kot njihovi ponosni dediči dolžni, da po svojih najboljših močeh strpno, spoštljivo, ob upoštevanju vseh razlik, iščemo najbolj mirno in varno pot za nas in za naše otroke, je v posnetku, objavljenem na Twitterju, poudaril predsednik republike.

Po Pahorjevih besedah, nas danes čas ne preizkuša tako silovito in surovo, kot je borke in borce v času druge svetovne vojne ali veterane v času osamosvojitvene vojne. Danes imamo vse možnosti, da lahko v strpnem dialogu, na miren način poiščemo tiste rešitve, ki bodo zavarovale Slovenijo, Evropo in ves svet na miren in varen način.

“Tako da bodo naši otroci uživali blaginjo in razvijali vse svoje talente. To je na nek način naša dolžnost, da se oddolžimo tistim, ki so zato, da uživamo svobodo in mir, žrtvovali svoja življenja,” je povedal.

Venec je položila tudi delegacija SD s podpredsednico stranke Andrejo Katič.

Pohorski bataljon, ki je ob ustanovitvi septembra 1942 štel 90 borcev, je izvedel številne akcije. Konec decembra 1942 se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so ga odkrile nemške sile, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

Medtem ko so na Pohorju slovesnost odpovedali, pa je organizacijski komite za prireditve Po stezah partizanske Jelovice v sredo napovedal, da bo kljub razmeram v nedeljo pripravil slovesnost ob 80. obletnici dražgoške bitke. Tudi tam lani tradicionalnega množičnega dogodka ni bilo, letos pa so zagotovili, da bodo spoštovali vse omejitve.