Mariborska občina je pod tribunami stadiona Ljudski vrt ob današnjem obisku športnega direktorja Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) Petra Brülla odprla prostore Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM), ki ga bo štajerska prestolnica gostila junija naslednje leto. Kot je dejal župan Saša Arsenovič, bo dogodek pomemben za mesto in državo.

Gre za nacionalni projekt, ki ga kot takšnega tudi obravnavamo, in za verjetno enega največjih športnih dogodkov pri nas. Hkrati prinaša veliko dobrih sporočil, saj povezuje Evropo in mlade. Nam ne gre samo zato, da dokažemo, da znamo takšen projekt izvesti, pač pa tudi zato, da izkoristimo vse multiplikativne učinke, ki jih prinaša,” je dejal Arsenovič.

V mestu po njegovih besedah tudi zaradi tega dogodka pospešeno gradijo infrastrukturo, pri čemer je omenil zaključna dela v kopališču pristan in obnovitvena dela v dvorani Tabor, urejanje teniških igrišč, medtem ko sta Ljudski vrt in skate park končana. V sodelovanju z državo iščejo rešitev za ureditev ogrevalne atletske steze in morda tudi tribune v dvorani Tabor.

Za olimpijski festival vse večje zanimanje

Podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Tomaž Barada se je mestni občini zahvalil, da je organizatorjem ponudila zelo dobre prostore, v katerih bodo lahko tekmovanje izpeljali kakovostno in tako kot si tako velik dogodek zasluži. Spomnil je, da je Bled leta 2003 že gostil zimski festival, a gre pri letnem za bistveno višje številke udeležencev.

Po besedah športnega direktorja EOC Petra Brülla se zanimanje za olimpijski festival mladine od leta 1991, ko so ga organizirali prvič, ves čas povečuje. Ob tem je poudaril, da je že 44 športnikov, ki so na njem nastopili, pozneje v svoji športni karieri osvojilo zlate olimpijske medalje na pravih olimpijskih igrah.

Festival pa je pomemben tudi za države in mesta, ki ga organizirajo, saj tako pridejo na športni zemljevid Evrope. Udeležilo se ga bo okoli 4000 ljudi, od športnikov, trenerjev, sodnikov in drugih športnih uradnikov, pa tudi novinarji in ljubitelji športa, ki bodo prišli podpreti svoje favorite,” je dejal Brüll, ob tem pa dodal, da bodo vsa vlaganja v infrastrukturo po dogodku ostala športnikom in društvom v mestu.

Zaradi festivala bodo prej zaključena športna infrastruktura

Kot je še povedal, se je nedavno ustanovljena koordinacijska skupina za Maribor 2023 prejšnji teden prvič sestala na daljavo, saj je med njimi nekaj tistih funkcionarjev, ki v naslednjih dneh odhajajo na olimpijske igre v Peking, zato trenutno zaradi epidemioloških razmer ne morejo tvegati potovanj v tujino. Srečanje v živo načrtujejo aprila, sicer pa so za zdaj po njegovih besedah vsi z razvojem dogodkov v Mariboru zadovoljni.

Za organizacijo festivala bo skrbel javni zavod Šport, podžupan Samo Peter Medved pa je glede infrastrukture še povedal, da se prav po zaslugi prihajajočega tekmovanja lahko lotijo tudi dokončanja nekaterih nedokončanih objektov.

Pristan naj bi odprl svoja vrata začetek februarja

Odprtje kopališča Pristan je napovedal za začetek februarja, s pomočjo države pa teče obnova dvorane Tabor. V zvezi z atletskim stadionom je Medved dejal, da so sredi izdelave projektne dokumentacije, mestna občina pa je od Slovenskih železnic odkupila zemljišče. Finančna konstrukcija še ni v celoti zaprta, a je prepričan, da bo tudi to uspelo.

Prav tako poteka prenova teniških igrišč v Ljudskem vrtu, letos bo postavljena dvorana. Želimo si tudi nove infrastrukture na igriščih Tabor za potrebe nogometa in da bi mesto postalo center ženskega nogometa. Za potrebe protokolarnega objekta si želimo tudi obnovo Langerjeve vile in upam, da se bo ta letos začela,” je dejal podžupan, ki si do začetka dogodka obeta tudi končanje obnove študentskih domov na Tyrševi.

Nedavno je luč sveta že ugledala tudi spletna stran festivala v slovenskem in angleškem jeziku, v celoti je že pripravljena tudi grafična podoba dogodka s sloganom Eno mesto, eno srce in maskoto Foxyjem. Mestna občina Maribor je sicer že lani za organizacijo dogodka namenila 100.000, letos pa 250.000 evrov.