MČ Pobrežje: Nevarni cesti problematični že več kot desetletje

1 leto
Nazadnje posodobljeno: 1 leto
V Mestni četrti Pobrežje je največja težava zagotovo šolska pot v bližini nekdanje Svile in Šolska ulica. Želijo si, da se po dvanajstih letih zadeve končno premaknejo v pravo smer.

Pobrežje je največja mestna četrt v MO Maribor, tam biva okoli 13 tisoč ljudi. Tokrat smo se odpravili po ulicah Pobrežja in pogledali najbolj kritične točke. Največja problematika je zagotovo šolska pot v bližini nekdanje Svile.

Problematika omenjene ceste, se vleče vse od leta 2007. Na mestu, kjer danes prostore koristi Marprom, je bila nekoč vsem poznana Svila, nato Cestno podjetje Maribor, ko se je tovorni promet najbolj izrazito povečal. V okolici je sicer še več podjetij, ki uporablja omenjeno cesto.

Od leta 2007 se ni storilo nič

O problematiki smo spregovorili s predsednikom sveta MČ Pobrežje Marijanom Volavšekom, ki nam je dejal: »Takrat se je prvič zahtevalo, da se nekaj uredi in obljube so bile do danes neuresničene. Od 2007 do danes se namreč ni storilo nič. Zapravlja se denar za projekte, mnogi so bili narisani, a nerealni in neizvedljivi.« Projekt, ki je pripravljen danes je za MČ Pobrežje sprejemljiv, a ni dosegljiv v kratkem času, kar jih še posebej skrbi. Poleg tega sredstev za le-to v letošnjem proračunu ni zagotovljenih.

Ulica ob Dravi predstavlja nevarnost tamkajšnjim prebivalcem. V bližini je šola, zato je na omenjeni cesti dnevno veliko šolarjev.

Volavšek nam pojasni, da projekt zajema novo dovozno cesto, ki bi naj vodila v samo industrijsko cono pri tem pa poudari, da si želijo, da se sama industrijska cona širi in da v tem ne vidijo težav, a ob tem se ne sme pozabiti na ljudi, ki tam živijo in se jim slabša standard bivanja.

»Veliko se bo gradilo in bojazen je, da se bo prej vse zgradilo, na dovoz pa bomo še dalje čakali.«

Bojijo se najhujšega

S predlaganimi rešitvami kot je prej omenjena dovozna pot so bili zadovolji, saj bi potem ta kritični del ceste postal celo slepi del ceste, ki bi lahko bil samo dovoz za interventna vozila. »Če bi se le uresničila cesta, ki bi se priključila na Malečniški most., bi to bi bila odlična rešitev za omenjeno okolje. Očitno pa je sedaj prizadetih premalo ljudi, po drugi strani pa predstavlja veliko nevarnost. V bližini je šola in bojim se, da se bo preden se bo kaj ustvarilo, nekaj zgodilo.«

Ulico spremenili v enosmerno

Nevarna cesta je zagotovo tudi Šolska ulica o kateri smo na našem osrednjem medijskem portalu maribor24.si, v preteklosti že poročali. »Gre za okoli 400 metrov dolgo cesto in ob zadnji nezgodi, ki se je pripetila tukaj, smo vklopili vse alarme, da je potrebno nekaj storiti.«

S pomočjo občanov in stanovalcev v neposredni bližini so prišli do skupnega jezika kako poskrbeti, da bo varnejša. Zasilno rešitev so našli v tem, da se je ulica spremenila v enosmerno. Zarisali so pločnik in kolesarsko stezo, ki je do sedaj na tem mestu ni bilo.

»Tako smo vsaj malo obvarovali pešce in kolesarje. Vemo, da to ni končna rešitev.«

Na tem mestu je sicer predviden pločnik in razbremenitev ceste. V okolici so namreč planirane gradnje več stanovanjskih objektov, poleg tega pa naj bi bila urejena nova ulica. »Nova ureditev oz. cestna povezava bo pravzaprav vpadnica za pokopališčem, ki se bo navezal na Šolsko ulico. Investitor je javni stanovanjski sklad, tam bodo večina stanovanja za mlade družine.«

In kaj o problematiki menijo na MO Maribor?

Z vprašanji, ki se vežejo rešitev problematik v MČ Pobrežje smo se obrnili na MO Maribor. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

_____________________________________________________________________________________________

Problematike MČ in KS v Mariboru: