V Krajevni skupnosti Kamnica je poleg mnogih neurejenih cestnih odsekov, največji problem manjkajoča kanalizacija.

Pred tednom dni smo obiskali Krajevno skupnost Razvanje in ugotovili, da je na obrobju Maribora še vedno ogromno gospodinjstev brez pitne vode in kanalizacije. Neurejena kanalizacija pa ni problem samo v njihovi KS, tokrat smo se odpravili po poteh KS Kamnica, kjer se prav tako srečujejo s problematiko vezano na kanalizacijo. Kamnica je sicer ena večjih krajevnih skupnosti v Mariboru in druga, ki ima največ cest. Za 23 kilometrov skrbi KS sama, ostali dve tretjini so v upravljanju Nigrada.

Kot sta nam danes dejala predsednik KS Kamnica Sebastijan Jaušovec in predsednik odbora za komunalo KS Kamnica Ljubomir Hrastnik, ki sta nam Kamnico razkazala, so bile zadnje večje investicije izvedene pred 10 leti, od takrat večjih vlaganj v njihovo KS ni bilo.

Odpravili smo se v Rošpoh – del Vinarje, ki leži na vodovarstvenem območju. Gre za gosto naseljeno območje, ki zajema približno 80 gospodinjstev, a kot zaenkrat kaže, kanalizacije na tem delu še lep čas ne morejo pričakovati. Prav tako je cestišče v obupnem stanju, kar smo lahko občutili na lastni koži, ko smo se z avtomobilom zapeljali po njej. Pred časom so v času sanacije plazu uredili nov del asfalta, žal pa uredili le za kratko območje. Po ocenah KS Kamnica naj ne bi kazalo na to, da bi imela občina kakršnekoli načrte na tej lokacije. Zdaleč pa ne gre za edino območje v Kamnici, kjer ob vožnji začutiš strah ob pogledu na nevarne ceste, ki so na večih delih ogrožene zaradi številnih plazov.

Brez urejene kanalizacije je tudi Kamniška graba, kjer na obljube čakajo že več let. Kot nam je pojasnil Hrastnik podaljšujejo roke: “Gre za resnično velik problem, predvsem zaradi potoka, ki teče direktno v Dravo, zajema vso kanalizacijo zgornjega dela Kamniške grabe, katera je v zelo slabem stanju. Še vedno nismo dobili odgovora ali lahko pričakujemo ureditev le tega in kdaj. Gre se tudi za asfaltiranje cestišča, saj je le-to v izredno obupnem stanju.”

“Krajani in krajanke se zgražajo že več let. Obljubljajo jim, da se bo naredila kanalizacija tretji odsek, vendar se do sedaj še ni. Vodilni nam obljubljajo, da bodo dobili denar iz kohezijskih sredstev, zagotoviti pa tega krajanom ne moremo. Prosili bi, da se vsaj uredi preplastitev ceste dokler se kanalizacija ne naredi, da bi se lahko krajani domov varno in lepo pripeljali,” še je dejal predsednik KS Kamnica.

“Fekalije od hiš, ki imajo urejene greznice, gre za okoli 30 hiš, se stekajo v potok, ki poleti presahne. Gromozanski smrad se tako v poletnih dneh širi po vsej dolini.”

Plazovi v Kamnici žal niso redkost.

Cesta Morski jarek – Urban je bila izgrajena pred devetimi leti, a zaradi slabega vzdrževanja propustov in čiščenja jaškov se dogaja, da se je začela plazit na večih delih ceste, ki je dolga približno kilometer in pol.

Ljubljančani imajo Šmarno goro, Mariborčani imajo Urban. Takšna turistična lokacija bi zagotovo morala imeti bolj urejene poti, ki vodijo do nje.

In kaj menijo v MO Maribor?

Z vprašanji kakšne so investicije, ki so predvidene v letošnjem letu v KS Kamnica, smo se obrnili na MO Maribor. Njihove odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

________________________________________________________________________________________________

Problematike MČ in KS v Mariboru: