Pester prireditveni utrip mesta se obeta tudi v letu 2019.

Skoraj vsak mesec letošnjega leta bo zaznamovan z različnimi dogodki. Nekaterih izmed njih so dosegli že mednarodno prepoznavnost in pomembnost, spet drugi dosegajo odmevnost zaradi športne, etnološke ali zabavne note.

Vse več je festivalov

Konec junija in začetek julija v Mariboru že tradicionalno obeleži Festival Lent, največji slovenski festival na prostem. Kljub negotovosti glede usode festivala, Lent iz leta v leto ostaja družabno središče s skupno točko v glasbi, performativnih umetnostih, kulinariki in ustvarjalnosti. Letos v sklopu festivala svojo 30. obletnico delovanja slavi tudi Folkart, ki spada med najpomembnejše etnološke dogodke v svetovnem merilu.

V poletnih mesecih se že tretje leto vrača Stellarbeat, festival elektronske glasbe, ki se odvija v Rogozi. Obljubljajo več kot 40 DJ-ev, veliko iz mednarodnih okolij.

Že vse od 1964, vsako leto zaznamuje tudi Festival Maribor s klasično glasbo. V začetku septembra prefinjena programska zasnova postreže z izborom orkestrskih, komornih in vokalnih del. Uredniki uglednega spletnega portala Culture Trip so leta 2014 festival uvrstili celo med deset najboljših evropskih festivalov.

Kulturna festivalska obogatitev je vsako leto Borštnikovo srečanje, letos že v 54. ponovitvi. Letošnji mandat selektorja je prevzel dramatik, režiser in pedagog Matjaž Zupančič. Na področju kulture je med vidnejšimi dogodki še Poletni lutkovni pristan, v 2019 organizirajo jubilejno, trideseto ponovitev. Obiskovalcem ponudijo najboljše tuje in domače lutkovne predstave za otroke in odrasle, delavnice in razstave.

Martinovanje in še kaj

Slavnostni zaključek reza Stare trte bo ponovno zaokrožil Festival Stare trte, ki simbolizira bogato vinsko kulturo Maribora in okoliških vinorodnih pokrajin. Z zaključkom ob Martinovem, dogodki potekajo kar 42 dni in so tudi kulinarično obarvani.

Srednjeveško vzdušje vsako leto pričara Špasfest s srednjeveško povorko, uličnim gledališčem in komedijo – tudi letos si lahko dogajanje obetamo konec avgusta.

Tradicionalno pa se je uveljavilo že večje število manjših festivalov, ki imajo vse bolj dodelane programe in vse večjo prepoznavnost v lokalnem in globalnem okolju. To bodo tudi letos DokuDoc – mednarodni festival dokumentarnega filma, Stoptrik – festival stop motion animiranega filma, Pranger – festival refleksije in prevoda poezije, Dnevi knjige v Mariboru, Festival fotografije, festival sodobnega plesa Performa/Platforma in mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus.

Obletnica SNG Maribor

Med odmevnejšimi dogodki letošnjega leta je gotovo obeleženje 100. obletnice mariborskega narodnega gledališča. 27. septembra 1919 je ravnatelj Hinko Nučič uprizoril prvo dramo v sedanjih prostorih drame, po selitvi iz Narodnega doma. Velik jubilej bo podpisan s predstavo Grmači Daneta Zajca, ki jo bo režirala mlada in vse bolj prepoznavna režiserka Nina Rajić Kranjac.

Športni dogodki

V začetku leta bo za nepozabno športno izkušnjo poskrbelo vsakoletno tekmovanje za Zlato lisico na Pohorju. Letošnja 55. izvedba bo zadnji test pred svetovnim prvenstvom, organizatorji pa tudi letos upajo na ugodne vremenske razmere.

Aprila se na Mariborsko Pohorje po letu 2010 vrača še svetovni pokal v spustu z gorskimi kolesi. Zaradi zelo ugodnih tekmovalnih prog bi naj dogodek znova postal tradicionalen.

Novost letošnjega leta je Run4Motion, tekaška prireditev ob koncu maja, ki bo združevala mali maraton – 21 km, tek na 11 km in tek otrok in starostnikov. Odvil se bo že 3. nočni tek v sklopu Maribor Sport Fest-a, tradicionalno gorsko kolesarjenje Toti Pohorc in Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo. Rolanje proti poletju obljublja že znana parada rolanja po mestnih ulicah Zzrolano mesto, ki bo letos odkljukala 16. ponovitev.

Maribor bo letos gostil tudi kar nekaj mednarodnih turnirjev: strelsko tekmovanje v Rušah januarja, aprila Ju Jitsu, kegljaški turnir Lokos Open avgusta, september bo zaznamovala veslaška regata in Maribor Open – mednarodni plesni turnir konec novembra.

Kulturne, etnološke in druge prireditve

V Mariboru bo med pomembnejšimi občimi prazniki gotovo novembrsko Martinovanje, ki je poklon jeseni in novemu, mlademu vinu na trgu Leona Štuklja.

Ponovno si lahko obetamo Čarobni december, tudi v 2019 s številnimi koncerti, stojnicami s hrano, pijačo in domačimi izdelki.

Letošnje leto svojo 30. obletnico delovanja obeležuje navijaška skupina Viole, ki bo ob jubileju pripravila koncert in nekatere druge dogodke v čast mariborskemu nogometnemu klubu, ki bodo namenjeni širšemu občinstvu.