Mariborska upravna enota je z današnjim dnem zaradi bolniških odsotnosti in epidemioloških razmer v državi ter s tem povezane nezmožnosti zagotavljanja kadra začasno zaprla vse krajevne urade na svojem območju.

Zaprto do 4. februarja

Kot so ob tem sporočili, krajevni uradi v Dupleku, Hočah, Miklavžu in Račah do predvidoma 4. februarja ne bodo poslovali.

Občane omenjenih občin za urejanje upravnih storitev zato začasno, seveda po predhodnem naročilu na telefonski številki 02 2208 350, naprošajo, da te opravijo na sedežu Upravne enote Maribor na Ulici heroja Staneta 1.
Občane omenjenih občin za urejanje upravnih storitev zato začasno, seveda po predhodnem naročilu na telefonski številki 02 2208 350, naprošajo, da te opravijo na sedežu Upravne enote Maribor na Ulici heroja Staneta 1.

Na ministrstvu za javno upravo so za STA sicer povedali, da na upravnih enotah trenutno ne beležijo in niso seznanjeni z večjimi oziroma obsežnejšimi težavami zaradi okužb javnih uslužbencev.

Kot so dodali, so trenutno prisotne posamezne okužbe in posamezni rizični stiki, ki se obravnavajo v skladu z aktualnimi odloki vlade in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Upravne enote po državi zato s prilagajanjem organizacije dela v spremenljivih razmerah še vedno lahko zagotavljajo izvajanje del in nalog, ki so v njihovi pristojnosti.

Zapiranje krajevnih uradov je tako zgolj začasen ukrep, s katerim posamezna upravna enota zagotavlja nemoteno delo na sedežu.

Ob tem poudarjajo, da so tovrstne rešitve, kakršne so se lotili v Mariboru, vsekakor primerne, saj na ta način v primeru odsotnosti večjega števila uslužbencev na posameznem področju dela, zaposlene iz krajevnih uradov razporedijo na sedež upravne enote, kjer izvajajo prioritetne naloge. Zapiranje krajevnih uradov je tako zgolj začasen ukrep, s katerim posamezna upravna enota zagotavlja nemoteno delo na sedežu.

Delo na upravnih enotah po njihovih zagotovilih poteka po ustaljenem redu z upoštevanjem veljavnih odlokov vlade in priporočil ministrstva za javno upravo iz začetka januarja. Ta omogočajo, da glede na epidemiološke razmere uslužbenci upravnih enot delajo od doma, če jim seveda to dopušča delovni proces, narava in vrsta delovnih nalog ter tehnične zmogljivosti. Slednje pomeni, da je na lokacijah upravnih enot prisotno manj uslužbencev, ker jih določen del izvaja naloge od doma, so še pojasnili na ministrstvu.

V Mariboru je sicer prav tako danes zaradi številnih okužb in karanten v celoti na šolanje na daljavo prešla Srednja zdravstvena in kozmetična šola, v treh mariborskih osnovnih šolah pa so to odredili za celotno predmetno stopnjo.

Število okuženih, pretežno z novo in bolj nalezljivo različico omikron, se v Sloveniji še naprej drastično povišuje. V torek so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob 19.438 PCR-testih potrdili kar 12.286 okužb z novim koronavirusom. Gre za daleč največje število potrjenih primerov v enem dnevu doslej. Delež pozitivnih testov je bil 63,2-odstoten, kar se seveda pozna tudi pri odsotnosti javnih uslužbencev.