Vsak festivalski dan bodo odprle njihove glavne festivalske zvezde, učenci v solo in skupinskih zasedbah. Prvi (z)mešani dan bosta tako že tradicionalno krojili vokalni zasebi Vokalke in MePZ KUD Coda, večer pa bodo zaključili s kantavtorjem slovensko-irskega porekla, ki se iz radijskih postaj vztrajno prebija na koncertne odre. V Vetrinjca BarCoda namreč prihaja Wookie the Huge.

Pester festivalski program

"V četrtek, 6. junija, bomo doživeli slovarsko definicijo mladinske ustvarjalnosti," pove Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja, ki predano sodeluje tudi v Vetrinjcu. Poleg njihovih učencev, ki so domači z mikrofoni in inštrumenti, bodo na oder stopili še mladi strokovnjaki za mešalke in plošče. Učenci njihovih sostanovalcev, DJ šole Alphawave, bodo odličen uvod v večerni koncert zmagovalcev natečaja Šourock. 

Uvod v vikend bo v celoti v znamenju KUD Coda. Po nastopu učencev, bodo na oder stopili tudi nekateri njihovi mentorji, ki ustvarjajo v raznolikih glasbenih sestavih. Med njimi boste lahko prisluhnili zasedbi Bratka, Fox & The Poor Guys, MHM bobnarja Aljaža in drugim. Oder pa bodo tudi v sklopu Coda legend ponudili mladim, ki se udejstvujejo izven Codovskega ‘učnega načrta’ –  Midnight Stand.

Festivalski vrhunec bo potekal v soboto, 8. junija. Učenci bodo štafetni mikrofon predali odličnim Paul Grem, ki jih je pot iz Primorske enkrat že pripeljala v Vetrinjca. "Ker smo njihove glasbe nenasitni, je takoj po prvem snidenju padla ideja o (z)mešanem nastopu. Za veliki finale pa se na epskih vetrinjskih karaokah (z)mešamo vsi skupaj," še pojasni.

Trajnost in dobrodelnost

Tako kot prvi in vsak nadaljnji (Z)mešani festival, bo tudi 7. edicija potekala po načelih zero waste, kar bo tokrat še prav posebej samoumevno, saj se festival odvija v prvi slovenski zero waste kavarni. "Ponovno bo tako prilika, da tehtamo odpadke in preverimo, kako uspešni smo pri njihovem preprečevanju in ločenem zbiranju tako v kavarni kot na festivalu. Nenazadnje festival odpiramo prav na dan okolja, 5. junija, ki je za nas Codovce, čisto vsak dan," nam zaupa Katja Sreš.

Poleg trajnosti pa ohranjajo tudi dobrodelno tradicijo. "Tokrat smo se odločili, da tretjino zbranih prostovoljnih prispevkov namenimo še eni organizaciji, ki se trudi za našo mladino. To je Doživljajsko igrišče, prostor, posvečen otroški igri in sodelovanju. ‘Dožiji’ se nam bodo pri dogajanju seveda pridružili," zaključi.