V srcu Maribora se že leto dni nahaja kavarna Vetrinjc, ki ne ponuja zgolj skodelice kave ali osvežilne pijače, temveč izkušnjo, ki se osredotoča na trajnost in medgeneracijsko povezovanje. S svojo inovativno prakso in zero waste pristopom pa kavarna postavlja nove standarde za gostinsko industrijo v Sloveniji. 

Kaj je "zero waste lokal"?

"Zero waste pomeni, da skušamo prek pametne potrošnje, prek preprečevanja nastajanja odpadkov, prek ponovne uporabe in popravil ter ločenega zbiranja in kompostiranja, čimveč materialov spraviti stran od sežigalnic in odlagališč. Se pravi, da materiali krožijo in, da imamo stvari tukaj čim bolj dolgo," nam pojasni Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja, ki sodeluje tudi v Vetrinjcu. 

Zero waste iniciativa se je začela v Italiji, kjer so se oblikovala protisežigalniška gibanja. Ko so ugotovili, da jim zmanjševanje količine odpadkov uspeva, sežigalnic sploh niso več potrebovali. Poleg tega pa so s tem dosegli tudi čisto ozračje. "V Sloveniji imamo 16 zero waste občin, kar pomeni, da so sprejele zavezo o zmanjševanju odpadkov. Podobno delamo tudi na področju turizma – z organizatorji dogodkov, s hoteli in restavracijami, en tak primer je tudi Vetrinjc," še doda Katja.

[[image_3_article_65957]]

Strast do okolja je pred zaslužkom

Ekipa je vodenje kavarne prevzela z jasnim ciljem: ustvariti okolje, kjer se prepletajo kultura in trajnostni način življenja. Ta cilj pa ni zgolj prazna obljuba, saj se odraža v vsaki podrobnosti njihovega delovanja. Ko se obiskovalci sprehodijo po kavarni, tako hitro opazijo par posebnosti. Koši za ločevanje odpadkov so na primer jasno označeni in na vidnem mestu, kar spodbuja odgovorno ravnanje z odpadki. Pohištvo je sicer obnovljeno, a v celot iz druge roke. Zunaj izstopa tudi majhen zeliščni vrt, ki zagotavlja vse potrebne sestavine za mešanje pijač.

Vetrinjc pa se ponaša predvsem s tem, da je v okviru svojega zero waste načrta dosegel izjemnih 88,9 % ločeno zbranih odpadkov, kar je zelo blizu mejniku 90 %, ki ga zahtevajo kriteriji za pridobitev naziva. Čeprav so cigaretni ogorki skorajda edini vir mešanih odpadkov, je celoten proces zbiranja in kompostiranja zelo učinkovit.

Lokalne sestavine in manj plastike

Kavarna se je med drugim popolnoma odrekla uporabi plastike za enkratno uporabo. Namesto tega uporabljajo pralne plastične kozarčke, kovinske slamice in steklenice, ki se lahko vračajo. 

[[image_2_article_65957]]

"Mi v lokalu sploh nimamo plastike za enkratno uporabo. Ko nam, zaradi množice na primer, zmanjka steklenih kozarcev uporabljamo pralne, plastične kozarčke. Čaj je v stekleni posodi, sladkor tudi. Slamice imamo samo pralne kovinske, če se res nujno potrebujejo. Pri pijači tudi gledamo, da je dobro premišljena in lokalna. Zbiramo vse, kar je mogoče, med drugim tudi Fructalove stekleničke, ki sicer niso povratne, a jih občasno kdo potrebuje. Zbiramo tudi vse zamaške, ki še niso pritrjeni. Skratka gledamo res na vsako podrobnost, da čim bolj poskrbimo za to, da odpadek sploh ne nastane," konkretno pove Katja.

160 dogodkov v enem letu

Vetrinjc pa ni le zero waste kavarna; je tudi kulturni prostor, ki podpira lokalne umetnike in dogodke. V prvem letu delovanja so izvedli več kot 160 dogodkov, ki so privabili ljudi vseh generacij. Obiskovalci kavarne so nad konceptom izredno navdušeni. Sodelovanje z umetniki, organizacija dogodkov in jasno sporočilo o pomenu trajnostnega življenja pa ustvarjajo vzdušje, ki privablja vedno več obiskovalcev. 

"Želimo vplivati tudi na umetnike in nastopajoče. Opažamo pa pri mlajših glasbenikih, da se tega zavedajo in, da cenijo takšne stvari – uporabljajo na primer svoje "flaške" za vodo, ki si jih napolnijo tukaj, z vodo iz "pipe". Seveda pa bo trajalo en čas, da se vsi na to navadijo. Smo se pa mi tako odločili, tako delamo in tako pač je. Zadržkov ni, obiskovalci so nad konceptom izredno navdušeni," pove.

[[image_4_article_65957]]

Doda tudi, da je pomembno preračunavati količine odpadkov na obiskovalca. "Podatki trenutno kažejo, da imamo na obiskovalca nekje 60 gramov odpadkov, kar je izredno malo. Za prireditve v tujini recimo velja, da se lahko na dan na obiskovalca ustvari tudi do kilogram in pol odpadkov."

Prvi v Sloveniji, a z velikimi cilji

Z nazivom "prva zero waste kavarna v Sloveniji" se Vetrinjc ponaša z uradno potrditvijo, ki velja po vsem svetu. Ekipa si prizadeva nadaljevati z inovativnimi pristopi, ki prispevajo k manjšemu okoljskemu odtisu. S ciljem ustvariti skupnost, ki bo navdihovala druge gostinske lokale in podjetja, dokazujejo, da je trajnostno gostinstvo ne le mogoče, temveč tudi izjemno uspešno in dobro sprejeto.

"Konkretno nam ta naziv pomeni neko uradno potrditev, ki velja po vsem svetu. Na ta račun pa upamo tudi na več obiska in širjenje naših dobrih praks. Želimo pa si imeti čim manjši odtis na okolje, ker ni v redu, kar se dogaja z našim svetom. V prvi vrsti nam je samoumevno biti zero waste, vendar kljub temu vsak dan razmišljamo o novih idejah," zaključi Katja. 

[[image_1_article_65957]]