Epidemiologi opažajo večje število prijavljenih primerov mišje mrzlice. Bolezen poteka z vročino, slabim počutjem, številnimi znaki, ob katerih bi lahko posumili tudi na covid-19.

V UKC Maribor naj bi neuradno imeli prvi primer mišje mrzlice. Epidemiologi sicer v zadnjem obdobju opažajo večje število prijavljenih primerov mišje mrzlice. Od začetka januarja jih je bilo 47, sedaj pa naj prvi primer imeli tudi v UKC Maribor.

Hemoragična mrzlica z renalnim sindromom oziroma mišja mrzlica je akutna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo hantavirusi. Bolezen se z glodalca na človeka prenese preko vdihavanja virusov, ki se nahajajo v izločkih glodalcev, bolezen pa se ne prenaša s človeka na človeka.

Znaki, ob katerih bi lahko posumili na covid

Bolezen poteka z vročino, slabim počutjem, številnimi znaki, ob katerih bi lahko posumili tudi na covid-19. Zato svetujejo, da se ob morebitnem pojavu simptomov zdravnika seznani, ali smo opravljali kakršno koli aktivnost, pri kateri bi se lahko okužili z virusom mišje mrzlice, da bo pozoren tudi na to.

Nasvete za preprečevanje okužb z virusom mišje mrzlice sicer objavljajo tudi na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).