Maribor

V »študentu« je učenje za izpite najlažje!

Oglasno Sporočilo, 31.01.22 ob 10:48

V izpitnem obdobju, ki ga mariborski študentje trenutno preživljajo, največ štejejo miren, udoben kotiček, bližina hladilnika za hiter obrok, ena vrata do sošolca za nujen nasvet in le nekaj minut do knjižnice, kamor je potrebno po študijsko literaturo. Mariborski Študentski domovi so vse to in še veliko več!

V »študentu« je učenje za izpite najlažje!

Vsak, ki se je že kdaj srečal z izpitnim obdobjem, dobro ve, kako pomembno je, da je prostor za učenje ravno pravšen, saj nas lahko prav takrat, ko bi se morali pregristi skozi goro zapiskov, prime, da počistimo omaro, zdrgnemo ploščice v kopalnici ali se lotimo temeljitega odmrzovanja in čiščenja zamrzovalnika.

Deset korakov do najboljšega prijatelja, trideset do hladilnika, sedemdeset do zabave

Prijetno, mirno, svetlo učno okolje je zato nadvse dragoceno in v Študentskih domovih se najde prav to – mirna soba z vsem, kar potrebuje študent, a brez nepotrebne navlake in motilcev, kuhinja na dosegu roke, ki omogoči tisti hiter študentski obrok, ki je nujno potreben za delujoče možgane, bližina sošolk in sošolcev, ki se učijo le nekaj sob stran in jih lahko za hiter sprehod, ki očisti misli ali odgovor na izpitno vprašanje, ki nas muči, pocukamo za rokav skoraj kadarkoli …

In kot so izpiti opravljeni, je od študentske sobice le nekaj minut sprehoda do centra mesta, kjer si lahko privoščimo proslavljanje v najljubši kavarni ali restavraciji.

»Življenje študenta v študentskem domu je zagotovo drugačno kot pri zasebniku ali doma pri starših,« povedo v Študentskih domovih Univerze v Mariboru in dodajo: »Cena nastanitve je zelo ugodna. Brezplačno lahko uporabljate študijske, likovne, glasbene sobe, prostore za druženje, fitnes naprave, športna igrišča itd,« ter spomnijo: »In še to: pri nas ne potrebujete svoje posteljnine. Stanovalkam in stanovalcem vsakega naselja omogočamo brezplačno izposojo in pranje vsakih 14 dni.«

Študentski domovi tik pred pomembno obnovo

Mariborski Študentski domovi ves čas skrbijo, da je bivalno okolje za študente, ki prihajajo po znanje v Maribor, kar najbolj prijetno tako znotraj kot navzven, saj se v bližnji prihodnosti kar dvema zgradbama Študentskih domov na Tyrševi obeta prenova. Dom 1 na Tyrševi, ki je bil zgrajen leta 1964, je bil namreč prvi mariborski študentski dom, ki pa je danes za potrebe študentov že nekoliko za časom, zato bo prenova več kot dobrodošla, vsi pa že nestrpno čakamo na rezultate. Po Domu 1 preobrazba čaka tudi Depandanso s telovadnico ter Dom 15.

Študentski domovi Univerze v Mariboru izstopajo na marsikaterem področju, eno izmed njih je tudi zgledno ločevanje odpadkov, ki študente na vsakem koraku opominja na varovanje okolja.

Zidovi študentskega kampusa pa so vsekakor polni zanimivosti in ena od teh je gotovo višina stavb mariborskih Študentskih domov, ki so skoraj vse po vrsti res izstopajoče, videti pa jih je mogoče z vseh nekoliko dvignjenih delov Maribora. Najvišji je leta 1978 zgrajen ter v letu 2008 obnovljen 4. dom na Gosposvetski, ki ima pritličje ter kar deset nadstropij, v njem pa si lahko spanec privošči kar 361 študentov. Si predstavljate neverjeten razgled stanovalcev najvišjega nadstropja? S tako idiličnim razgledom je učenje gotovo veliko lažje!

No, Študentski domovi UM gotovo niso le idealen prostor za učenje, ampak tudi izvrsten prostor za ustvarjanje novih vezi, sklepanje prijateljstev za vse življenje in, kdo ve, morda tudi vnemanje simpatij.