Mestna občina Maribor je lani novembra pričela s sanacijo mostu na Mariborski otok. Vsi pregledi jeklene, skoraj 90 let stare konstrukcije mostu so namreč pokazali, da je protikorizijska zaščita iztrošena, konstrukcija pa na več mestih korodirana. Poškodovana je tudi lesena pohodna površina,” so takrat pojasnili na občini.

Obnova končana do poletne sezone

Vzdrževalna dela, ki bodo zaključena do konca maja 2022, bodo obsegala predvsem obnovo protikorozijske zaščite, sanacijo poškodb in pomanjkljivosti, zamenjavo lesene krovne konstrukcije, sanacijo betonskih površin podporne konstrukcije, ter sanacijo ograje in namestitev razsvetljave. Sanacijska dela bodo zaključena še pred prihodom prvih kopalcev.

Sanacijo mostu izvaja podjetje SENMED d.o.o., vrednost del pa znaša 537.130,470 evrov.

V letošnjem letu je predvidena tudi ureditev kopališča, v pripravi je javno naročilo. Sanacija bazenov je predvidena v letih 2023 in 2024. “V pripravi je javno naročilo za ureditev kopališča. Sanacija bazenov pa je predvidena v letih 2023 in 2024,˝ pojasnjujejo na mariborski občini. Zaenkrat vrednost obnove ni znana. Koliko bo celotna investicija težka, bo jasno, ko bodo na mariborski občini pripravili javno naročilo, prejeli ponudbe in izbrali izvajalca.

Nekoč eno najmodernejših in najlepših kopališč so odprli 15. junija 1930, slavnostnega dogodka se je takrat udeležilo deset tisoč navdušencev in navdušenk. Zaradi idilične podobe kopališča, je to k osvežitvi sredi neokrnjene narave privabljalo kopalce od blizu in daleč, skozi čas pa je postajalo celo mondeno in bilo tako za marsikoga zaradi previsoke vstopnine nedostopno. Mariborski otok je bil kot naravna znamenitost zavarovan leta 1951, leta 1991 pa je postal še naravni spomenik.