Mariborsko Pohorje je priljubljeno športno središče, ki ponuja rekreacijo tekom celega leta. V zimskem času prevladuje obisk smučišč, v letnem času pa obisk Bike parka Pohorje, ki privablja ljubitelje gorskega kolesarstva ter pohodnike. Kot so za nas pojasnili v Dispečerskem centeru zdravstva Maribor (DCZ), glede na pestro ponudbo rekreativnih aktivnosti in posledično velikega obiska le-teh se nesreče pojavljajo tekom celega leta.

Pozimi gre največkrat za zlome, zvine in udarnine

O vrstah poškodb smo se obrnili mariborski UKC. Glede na trenutni obseg dela in določenem kadrovskem manku na vprašanja niso mogli odgovoriti v popolnosti, zato smo prejeli podatke, ki so jih imeli zbrane.

Kot za nas odgovorili na UKC Maribor gre pri večini “smučarskih poškodbah” za zlome, zvine in udarnine.

V Urgentnem centru so od 1. do 14. decembra letos zabeleželi 50 primerov prvih pregledov z zabeleženim zunanjim vzrokom poškodbe “Padec na isti ravni zaradi zdrsa na snegu ali ledu”. Kot so za nas pojasnili na DCZ, je zaradi ukrepov za prepričevanje prenosa okužb z virusom bil posledično tudi manjši obisk športno rekreacijskega parka ter posledično manj neljubih dogodkov.

V obdobju od 11. novembra 2018 do 20 februarja 2019, so med smučarsko sezono v Urgentnem centru mariborskega UKC-ja obravnavali 9 padvec, 73 padcev z zimskimi smučmi, 6 padcev z bordom in 6 padcev z drsalkami. V obdobju od 1. decembra 2019 do 14. januarja 2020 so obravnavali 30 poškodb, ki so bile povezane s smučanjem in deskanjem. V letošnji smučarski sezoni pa so zabeležili le dve smučarski poškodbi.

Dostopni čas do poškodovanca je odvisen od terena, vremenskih razmer …

Kot je za nas pojasnil Miha Brezovnik, vodja mariborskega dispečerskega centra, je ukrepanje v primeru potrebe po posredovanju ekip nujne medicinke pomoči takojšnje: “Dostopni čas do poškodovanca pa je odvisen od mesta nesreče, vremenskih razmer, voznih razmer in drugih dejavnikov. Kadar gre za težje dostopen teren in je potrebna pomoč ostalih intervencijskih služb, kot so gorski reševalci ali gasilci, se dostopni čas lahko temu ustrezno podaljša.”

Nujna medicinske pomoč je zagotovljena ne glede na morebitno okužbo s koronavirusom. Se pa v primeru postavljenega suma na okužbo lahko podaljšajo intervencijski časi oziroma se ti podaljšajo, če ima nujna medicinska pomoč veliko dela s COVID-19 intervencijami.

Pomembno je, da smo primerno opremljeni in ne precenimo svojih sposobnosti

Zaradi pestre ponudbe za rekreacijo, kot so smučišča in urejene steze za gorsko kolesarstvo ter vrsto pohodnih poti, je Pohorje zelo priljubljeno med prebivalci Maribora z okolico ter širše. “Da pa bi bilo med obiskom kar se da čim manj neprijetnih dogodkov priporočamo, da se uporablja primerna športna oprema glede na dejavnost, glede na letni čas pa uporaba primernih oblačil ter obutve. Vsekakor je pomembno, da obiskovalci ne precenimo svojih zmožnosti ter se odločimo za izvajanje tistih aktivnosti, ki ustrezajo naši psihofizični pripravljenosti,” je dodal vodja mariborskega DCZ.