Začasno bodo prodajalci v montažnem objektu na zgornji ploščadi tržnice, vzporedno pa naj bi v ta namen obnovili objekt na Koroški cesti 21, ki je nekoč že bil del mestne tržnice.

Osrednja mariborska tržnica se nahaja na srednji ploščadi večnivojskega objekta na Vodnikovem trgu, medtem ko je bil del, kjer prodajajo meso, jajca ter mlečne in pekovske izdelke, pod streho znotraj tega objekta, ki pa je pred leti prešel v zasebno lastništvo.

Družba pogodbe za najem ne želi podaljšati

Lastnica stavbne pravice je družba Inversio gradnje, s katero je imela občina doslej sklenjeno pogodbo za najem mesno-mlečnega paviljona. Ta pogodba izteče 1. februarja, družba Inversio gradnje pa je po poročanju medijev ne želi več podaljšati.

“Prizadevanja in vloženi napori za sklenitev najemne pogodbe za objekt, v katerem se nahajajo prodajalci mesnih in mlečnih izdelkov, med podjetjema Mestne nepremičnine in Inversio gradnje niso bili uspešni. Družba Inversio gradnje in njena zastopnica Simona Lebar kljub številnim prošnjam po dialogu in iskanju skupne rešitve s strani vodstva Mestne občine Maribor in družbe Mestne nepremičnine ni želela skleniti pogodbe za najem objekta ter vztraja pri izpraznitvi prostorov do konca meseca januarja,” so danes sporočili z občine.

Občina je zato z občinskim podjetjem Mestne nepremičnine, ki je v začetku letošnjega leta prevzelo koncesijo za izvajanje tržnične dejavnosti v Mariboru, poiskala nadomestno lokacijo za mesno-mlečni paviljon.

Del prodajalcev bo od 2. februarja deloval pod nadstreškom zgornjega platoja tržnice, kjer bodo postavili šest prodajnih hišk. Tam bodo prodajali kruh, mlečne in suhomesnate izdelke ter jajca. Ponudba mesa bo v začasnih prodajnih objektih na vzhodnem delu tržnice, ob stavbi na prehodu do Vojašniškega trga.

Začasni paviljon na zgornjem platoju tržnice

V roku enega meseca bodo po napovedih občine postavili na zgornjem platoju tržnice ob Koroški cesti začasni paviljon za vseh 13 kmetij, ki trenutno prodajajo v mesno-mlečnem paviljonu. “Objekt bo ustrezno opremljen in bo izpolnjeval pogoje za prodajo mesa in mlečnih izdelkov. S tem bomo obdržali celovitost ponudbe na enem mestu in zaščitili prodajalce na tržnici, ki že desetletja skrbijo za ponudbo kvalitetno pridelane lokalne hrane,” pravijo na občini.

Sočasno tečejo priprave na rekonstrukcijo objekta na Koroški cesti 21, ki bo služil kot nova trajna lokacija mesno-mlečnega paviljona. Odprli naj bi ga konec oktobra letos.

“Gre za zelo sodobno revitalizacijo prodajnega prostora, ki so ga Mariborčani nekoč že poznali kot sestavni del osrednje tržnice. Mestna občina Maribor je aktivno pristopila k izvedbi vseh potrebnih del za obnovo stavbe in vzpostavitev modernega, lastnega paviljona, ki si ga mestna tržnica vsekakor zasluži,” so še sporočili z občine.

Župan Saša Arsenovič je v ponedeljek spomnil, da si občina pod njegovim vodstvom že dlje časa prizadeva, da bi odkupila stavbno pravico na tržnici, ki je pred leti prešla v zasebne roke. Zadeva se zdaj rešuje na sodišču. “Če bi bila pogodba takrat izpolnjena, danes teh težav ne bi imeli. A bomo rešili tudi to,” je bil optimističen.