Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je decembra lani prejela dve prijavi, ki se nanašata na sum nepravilnosti v Javnem holdingu Maribor (JHMB), poroča portal Lokalec. Pojasnili so, da “sta prijavi v fazi predhodnega preizkusa, v okviru katerega se preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti Komisije, in se na podlagi tega odloči o (ne)uvedbi preiskave.”

Zaenkrat še ne morejo podati točnih informacij o preiskavi, saj KPK trenutno pridobiva relevantno dokumentacijo in pojasnila, ki so podlaga za odločitev o nadaljnjem postopku. Javni holding je medtem že posredoval določeno dokumentacijo.

Kot še navaja omenjeni portal, so se danes na javnem holdingu odzvali in potrdili navedbe. “Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) se je nedavno obrnila na Nadzorni svet Javnega holdinga Maribor (JHMB) z zaprosilom za posredovanje podatkov oziroma dokumentacije. V skladu s tem je nadzorni svet pojasnil KPK metodologijo izračuna plače sedanjega direktorja Andreja Rihterja in predhodne direktorice Lidije Pliberšek. V ta namen je KPK tudi posredoval ustrezno dokumentacijo, ki so jo pripravile strokovne službe JHMB,” pojasnjujejo na JHMB po poročanju portala Lokalec, kjer se obenem sprašujejo, ali gre morda za svetovalne in druge pogodbe, ki jih ima Javni holding Maribor sklenjene z zunanjimi izvajalci.