Policisti so v sobotnem poostrenem nadzoru nad izvajanjem odloka o začasni prepovedi gibanja izrekli 112 opozoril, na zdravstveni inšpektorat pa so podali tudi 90 predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov. Med območja, kjer so ugotovili največ kršitev, pa je poleg Ljubljane in Celja tudi Maribor, kjer so prijetne dnevne temperature danes ponovno v naravo zvabile Mariborčane. Številni so se kratkočasili tudi v Mestnem parku, manj jih bilo v centru mesta.

Kršitve odloka najpogostejše v večjih mestih

Policija, ki je ugotovila, da so kršitve odloka o zbiranju najpogostejše v večjih mestih, je poostreni nadzor opravljala v soboto med osmo in 18. uro, in sicer na več kot 2000 lokacijah po vsej državi. Med navedenimi kršitvami jih je 106 kršitev zaznala na podlagi lastnih ugotovitev, prejela pa je tudi 99 prijav občanov, so pojasnili na Generalni policijski upravi.

V Mariboru 199 nadzorov lokacij

V Mariboru so policisti opravili 199 nadzorov različnih lokacij in prejeli 5 prijav. Po zakonu o nalogah in pooblastilih policije so ljudem izdali 21 opozoril, predlogov za inšpektorat v skladu z zakonom o varstvu javnega reda in miru pa 50.

Zaostritev možnosti gibanja posameznikov

Najverjetneje še pred popoldansko novinarsko konferenco pa bodo ministri na dopisni seji potrjevali predlog sprememb odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih, s katerim bodo predvidoma zaostrili možnost gibanja posameznikov na občino bivanja, upoštevajoč nekatere logične izjeme.

Vlada se s tem odziva na sobotne množične kršitve odloka in pozive županov predvsem nekaterih turistično bolj atraktivnih občin k zaostritvi ukrepov, saj so na družbenih omrežjih v soboto krožile fotografije z različnih delov Slovenije.