Krajani Malečnika, ki jim po 18. letih grozi zaprtje tamkajšnje poštne poslovalnice, imajo dovolj. Odločeni so, so zatrjevali na današnjem shodu pred pošto, da se uprejo zoper to odločitev Pošte Slovenije, zato so tudi preko socialnega omrežja pozvali občane, da se jim pridružijo in v čim večjem število podprejo njihovo odločitev.

Še vedno je aktualno zaprtje ceste

Predsednik Krajevne skupnosti Malečnik-Ruperče Jožef Škof, ki jo vodi tretji mandat, je povedal, da so krajani absolutno proti zaprtju pošte v njihovem kraju. »Zaprtja pošt v Radvanju in Brezju, zdaj pa še v Malečniku, nas bodo prisilila, da bomo odhajali na Pobrežje. Tega ne bomo dovolili,« je neomajen Škof, ki ga ne pomiri niti dejstvo, kot jim zatrjuje Pošta Slovenije, da bodo občanom po zaprtju pošte zagotavljati storitve na način t. i. pismonoške pošte. »Pismonoše so že tako preobremenjeni, zdaj pa jim bodo naložili še dodatno delo. Nesmiselno se mi tudi zdi, da bodo pismonoši, ki jim sicer zaupamo, zaupali krajani še bančno kartico in številko, da bo lahko dvignil tvoj denar in jim ga nato prinesli,« zmajuje z glavo Škof in nadaljuje, da se nanj že obračajo krajani, ki jim ne bo, kot so mu dejali, preostalo res nič drugega, kot da bodo v znak nestrinjanja zaprli tamkajšnjo cesto. »Če pošta ni sposobna zaposliti vsaj ene osebe, ki bi nam prihranila marsikatero skrb in tudi pot, je to sramota tudi za aktualno oblast,« pravi Škof, ki obenem poziva vse odgovorne, pa tudi tiste, ki podpirajo zapiranje poštnih poslovalnic, da jih obiščejo ter ljudi sami povprašajo za njihovo mnenje. »Seveda pa tega ne upajo,« je dejal Škof in sklenil, da se bodo s krajani v četrtek odpravili tudi na protest v prestolnico.

Proti zaprtju z vsem razpoložljivimi sredstvi

Marija Zelenik Andre iz Trčove pravi, da je bila zelo vesela ustanovitve pošte, zdaj pa jo zelo žalosti napovedano zaprtje. »Srce me boli, ko pomislim, da bi pošto zaprli. Mi jo nujno potrebujemo. Nisem več mlada in hoditi drugam, da lahko opravim poštne storitve, je zame nedopustno,« je pojasnila sogovornica in poudarila: »Mi pošte na damo. Naj pride ta direktor, minister in ne vem še kdo ter nam to odločitev pove v obraz. Z vsemi sredstvi bomo ubranili zaprtje. Sama bom pripeljala delovni stroj in ga postavila na cesto ter jo zaprla, če bo treba. Razočarana sem, da se takšne stvari dogajajo v mojem kraju. Nimamo več trgovine, zdaj pa nam bi radi vzeli še pošto. Tega ne dovolimo.« Spet drugi protestniki so tudi omenjali, da je bila pošta zgrajena s samoprispevkom krajanov in bodo v primeru zaprtja ali morebitne prodaje objekta sami odnašali opeke, saj je bila zgrajena z njihovim denarjem.

Preoblikovanje ali celo zaprtje

Spremembe – preoblikovanje ali celo zaprtje – se obetajo, kot smo poročali, tudi nekaterim drugim poštnim poslovalnicam v Mariboru. Poslovne prostore pošt 2109 MB (Trg revolucije 8) in 2229 Malečnik bo Pošta Slovenije poskušala prodati oziroma poiskati najemnika za kakšno drugo dejavnost in zapreti. V primeru, da to ne bo izvedljivo, bo iskala ustreznega pogodbenika, ki bi opravljal dejavnost pogodbene pošte v sedanjih prostorih pošte. Pošti 2110 Maribor (Tržaška cesta 5) in 2112 Maribor (Na trati 3) pa namerava predvidoma proti koncu letošnjega leta zapreti.