Če so skrivnostni zastori (pre)dolgo ljubosumno prikrivali veliko zgodbo, ki se je skrbno pletla v notranjosti skorajda opuščenega prostora na Ulici 10. oktobra, nas je sprva samozavestno pozdravilo elegantno sivo pročelje, nato pa tako enostaven, a zgovoren napis, ki je naznanjal, da je blišč ne le na dosegu roke, temveč ga bomo kmalu lahko tudi užili in doživeli prav zares. David Hojnik, mlad in nadvse perspektiven Mariborčan, je opis, ki o njem pove skorajda premalo, zato bo modni oblikovalec zveneče modne znamke DH Fashion pravšnji, saj njegov modni podpis govori sam zase.

Ne le da je premikal meje drznega, se spogledoval z modnimi revijami, kot smo jih lahko spremljali le v metropolitanskih modnih prestolnicah in si upal posegati po svojih sanjah, temveč je Mariboru dal novo priložnost da zasije prav v svoji srčiki – mestnem jedru, ko je dotrajanim prostorom nekdanjega gostinskega lokala vdahnil nekaj svoje čarovnije. Tako drzno in navdihujoče, kot je pravzaprav njegova zgodba.

Svoji domišljiji in kreativnosti je dal prosto pot skoraj desetletje nazaj ter pričel tkati in snovati nove sanje, ideje in projekte v majhnem ateljeju nad studiem Oranž, nato pa zgodbo prerasel in jo kljub nezavidljivi situaciji okronal z lastnim Ateljejem. Ateljejem z veliko začetnico, kjer še vedno vse niti dobesedno drži v rokah sam, a nikoli ne pozabi na svojo ekipo, in kjer bo prostor za njegovo novo unikatno, dovršeno in predano življenjsko kreacijo.

V soboto 28.8.2021 bo na Ulici 10. oktobra 7 zasijal DH Atelier.

Atelier (izg. Atelje op.a.) je vaš projekt, to so vaše sanje, je več kot le prostor. Kaj vam pravzaprav pomeni?

Atelje je uresničitev mojih sanj, ki morda izvirajo že iz otroštva, ko sem se sprehajal po mestu in občudoval izložbe Modne hiše, nato sanj, ko sem si želel, da bi nekoč morda oblikoval izložbe in oblačila. To je bilo otroštvo, ampak že takrat se je v meni prebujala strast do mode in estetike, ker mi ne pomenijo veliko zgolj oblačila, ampak celota, na kak način je slednje prezentirano, nenazadnje pa tudi kje je prezentirano, da dobi pravi pomen.

Atelje je tako uresničitev mojih otroških sanj, na katere sem morda v najstniških letih malo pozabil in jih na svoje veliko veselje osem let nazaj obudil in pričel uresničevati. Sedaj je velik cilj dosežen, a je to šele pravi začetek, od koder peljem zgodbo naprej.”

Kdaj ste pričeli oblikovati idejo o ateljeju na svojem?

To je bilo morda že pred tremi leti, ko smo znamko DH Fashion že dobro zasidrali in bili v okolici ter sicer pri strankah dobro sprejeti. Takrat se je pojavila potreba po večjem prostoru, ki bo obenem primeren temu, kar delamo. Moj prvi atelje v studiu Oranž, ki smo ga odprli pred sedmimi leti, je bil odličen ob super podpori Gorana (Oranžem, lastnikom salona Oranž op.a.), vendar mislim, da smo to zgodbo že pred nekaj leti prerasli.

David Hojnik. Foto: Tibor Golob za DH Fashion

Seveda pa je moralo preteči kar nekaj časa, da smo našli prostor, ki je ustrezal moji viziji modnega ateljeja. Včasih se v ekipi namreč pošalijo na moj račun, ker vedno namreč želim nekaj zelo preprostega, enostavnega, kar se kasneje izkaže, da je zelo težko doseči. Enako je bilo pri iskanju prostora, saj sem želel le nekaj ‘preprostih’ karakteristik. Da je v središču mesta, na dobri lokaciji, da ima izložbe do tal, da je dovolj velik in pester, da se lahko poigram z interierjem.

Kako pomembna komponenta, ki ste jo želel vključiti v celotno prezentacijo svoje estetike, je torej prostor?

Res je, prostor je takoj za produktom, kar se mene tiče. Končno mi je uspelo, da bodo naša oblačila in dodatki predstavljeni v primernem prostoru moje estetike. Mogoče me bo spoznati tudi v interierju, saj moja strast do vsega lepega namreč vključuje tudi interier in morda me nekoč zanese tudi v nadaljevanje zgodbe s kreiranjem interierjev in dodatkov za dom. Zaenkrat pa me osrečuje že to, da so moje kreacije končno dobile svoj prostor za prezentacijo, od tukaj pa upam, da pravi dom najdejo na obešalnikih naših strank.

Kako je Atelje na Ulici 10. oktobra zasnovan?

Zasnovan je kot trgovina, a to ni klasična modna trgovina z oblačili. Ob tem, da bomo končno imeli tudi uradni delovni čas, kjer se za nakupe ne bo več treba nujno predhodno najaviti, bo pri nas moč najti prvi, trgovinski del, ki je zasnovan kot »showroom«, ki ni prenatrpan, saj se bomo vedno prilagajali s ponudbo. Všeč mi je, da funkcionira sam po sebi, torej, da so lahko obešalniki povsem polni, lahko pa le deloma, a bo še vedno deloval kot celota. Tukaj bo vedno na voljo stilist ali stilistka za svetovanje.

Nova kolekcija DH Fashion. Foto: Tibor Golob za DH Fashion

Prvemu delu sledi atelje, ki ga še vedno poimenujem atelje po prvem ateljeju v studiu Oranž, kjer je prostor za naročena srečanja z menoj, za naročila, pogovore ob kavi ali kozarčku penine, za pomerjanje po naročilu narejenih izdelkov in nenazadnje druženje v prijetnem prostoru, kjer smo si s stranko zelo blizu. Zelo veliko mi namreč pomeni, da se stranka prijetno počuti in, da skupaj najdemo optimalno rešitev za sanjsko obleko, ki si jo je zaželela.

Upam in verjamem, da bo odobravanje še toliko večje in lepše, ko snamemo zastore in bo moč občudovati in opazovati celoten prostor že skozi okna. Odločili smo se namreč, da bo že skozi izložbe moč videti skozi celotno trgovino, ne vem zakaj bi jo skrivali. Upam, da ves ta sijaj preide tudi na ulico, saj sem prepričan, da si Maribor to zasluži.

V zadnjem delu pa je kreativna delavnica, kjer se dogaja največja čarovnija in bo nastajala večina kreacij za trgovino in naročila.”

Vas bo mogoče v Ateljeju srečati večino časa?

V zadnjih letih sem ugotovil, da se ne morem »klonirati«, čeprav bi bilo tako kdaj lažje, a bom poskušal pokrivati vse tri segmente enakovredno. Morda trgovinskega dela še najmanj, a bom vendarle prisoten tudi tam. Največ časa bom preživel v ateljejskem delu, ker srečanja s strankami najraje in v največjem delu opravljam sam.

V soboto bo tukaj predstavljena tudi nova kolekcija. Bo na voljo za ogled in nakup?

Tako je, z odprtjem trgovine sovpada seveda tudi to, da je v trgovini nekaj prezentirano. Tudi tukaj smo šli en korak naprej, in sicer kar se tiče naše nove ‘stalne’ ponudbe. Te do sedaj nekako nismo imeli. Delali smo kolekcije za trgovino Allegria, kjer so se naše stvari prodajale, delali smo kolekcije, ki so bile letno predstavljene na modnih revijah ali v ateljeju. Sedaj širimo ponudbo izdelanih stvari v lastno trgovino.

Vesel sem, da z mojimi prijateljicami pišemo uspešna modno-glasbena sodelovanja že leta, zato se nam bosta v soboto pridružili tudi Maja Keuc in Lea Sirk.

Razširili smo spekter in stil, da se približamo čim širšemu obsegu strank in nagovorimo njihove potrebe in različne stile, kar pomeni, da sicer ostajamo tako pri svečanih oblekah, ki jih je bilo do sedaj izdelanih največ, ponujamo pa tudi poslovno modo, klasično modo in »ready to wear« kose uličnega stila s svojstvenim pridihom. Novost in nekakšna specifika sobotne otvoritve pa bo tudi to, da bo prav razstavljene kose mogoče tudi takoj kupiti.

Kakšna je nova kolekcija? So v njej prepoznavni “DH segmenti”, ali je tudi kolekcijo zaznamovala nova pot, ki jo začenjate v Ateljeju?

Svojemu stilu sem kar zvest, a ga rad začinim z nečim novim, zato sem mnenja, da je kolekcija kar prepoznavna, a je izbira zelo razširjena. Težko definiram kolekcijo kot celoto, ker gre za združenih več različnih kolekcij, da omogočamo večjo pestrost izbire. Obenem moram poudariti, da tudi ne gre za le en stil in eno barvo, saj je mogoče najti romantične pastele s perlami in perjem, strogo poslovno klasiko, seveda na moj način, pa tudi vsakdanje uporabne kose, ki so stilsko in barvno skombinirani. Veseli pa bomo vsakega stilskega predloga stranke, ki bo kose kolekcij pomešala in jim dodala povsem svoj pečat.”

V preteklosti ste novo kolekcijo vedno pospremili z odmevnim dogodkom, ki ni bil le modno obarvan, ampak je šlo za doživetje na vseh nivojih. Lahko pričakujemo tovrsten manifest omenjene kolekcije ali bo vrhunec ob odprtju trgovine?

Dejansko smo dali priložnost otvoritvi in ji namenili vso pozornost, tako da otvoritve ne bo pospremila modna revija, ampak želimo ambient, ki smo ga skrbno ustvarili, predstaviti točno takšen, kot mora biti, torej z oblačili na obešalnikih, lutkah. Nisem pa še opustil vizije o velikih modnih revijah, a tokrat je to zgolj skoncentrirano na otvoritev trgovine, ki jo bo vsekakor pospremil program drugačne vrste, brez tega pri meni ne gre.

Nova kolekcija DH Fashion. Foto: Tibor Golob za DH Fashion

Vesel sem, da z mojimi prijateljicami pišemo uspešna modno-glasbena sodelovanja že leta, zato se nam bosta v soboto pridružili tudi Maja Keuc in Lea Sirk.

Mimoidoči so zvedavo kukali v izložbe in si poskušali predstavljati podobo blišča, ki ga skrbno skrivajo zastori. Kakšni so odzivi ljudi ob vašem »ponovnem« začetku?

V vsem tem času, od novembra, ko smo pričeli z delom, sem bil deležen izključno pozitivnih komentarjev in velike podpore bližnjih in okolice. Zelo vesel sem, da je Maribor to že sedaj sprejel, a še sploh ne vedo, kaj sprejemajo. Dobili smo veliko spodbudnih besed, ki so vse skupaj še nekoliko olajšale in podkrepile zavedanje, da smo na pravi poti.

Vsi mi govorijo, da je to moja prva trgovina. Sprašujem se, zakaj bi nujno moralo biti še druga, tretja… Ne vem, težava je v tem, da se me, kot sem dejal, ne da klonirati, perfekcionist, kot sem, pa ne vem, ali bi si sploh upal, spustiti se v kaj takega, kjer ne bi mogel biti prisoten ves čas. Nikoli ne reci nikoli, a zaenkrat v kratkoročni viziji tega ni.

Upam in verjamem, da bo odobravanje še toliko večje in lepše, ko snamemo zastore in bo moč občudovati in opazovati celoten prostor že skozi okna. Odločili smo se namreč, da bo že skozi izložbe moč videti skozi celotno trgovino, ne vem zakaj bi jo skrivali. Upam, da ves ta sijaj preide tudi na ulico, saj sem prepričan, da si Maribor to zasluži.

Upam, da bomo tudi vse ostale mariborske lokale in izložbe spodbudili, da se trgovine pričnejo urejati tudi navzven, saj ni pomemben le dnevni izkupiček, če lahko daš mestu in ljudem dodano vrednost. Občutek, da so vredni in da pomenijo. Pa naj bo to kdorkoli, naključni mimoidoči ali zvesta stranka. Upam, da je to majhen preskok, da opomnimo ljudi in pokažemo, da je to pomembno.”

Projekt traja že skoraj leto dni. Kako je potekala »kalvarija« vse od ideje o lastnem prostoru in do skorajšnje otvoritve?

Ta pot je bila trnova in predvsem zelo pestra, čeprav se najprej ni zdelo tako, a se je z vsakim naslednjim korakom izkazalo, da še obstajajo stvari, ki lahko gredo narobe. Prepričan sem, da vsakdo, ki se je kadarkoli lotil kakršnekoli gradnje ali prenove ve, o čem govorim. Še posebej kar se tiče celovitih posegov v prostor, kjer je popolnoma vse narejeno na novo, vidiš, koliko časa in energije je potrebne in tudi kaj vse lahko gre narobe.

Zato tudi odpiramo nekoliko kasneje, kot smo sprva predvideli. Otvoritev je bila namreč predvidena že pred začetkom poletja, a tako vesel in ponosen sem na ta prostor, da ga nisem želel pokazati nedokončanega. Prav zato smo tvegali in otvoritev prestavili, da bomo Atelje sedaj pokazali v vsem svojem sijaju. Pripetljaje in težave, ki so nastajali, pa… lahko bi napisal knjigo, a bom nanje raje pozabil in se posvetil lepšim stvarem.”

Vaš podvig je tudi karseda drzen. Precej dejavnosti je epidemija covid-19 namreč zelo prizadela, celo uničila, novega projekta pa ste se lotili ravno v teh turbulentnih časih.

V tistem času, ko smo sprejemali odločitev pred podpisom pogodbe, je bil čas najhujših ukrepov in »lockdowna«. Priznam, takrat je bilo to odločitev sprejeti res zelo pogumno, a srce je premagalo razum. Tudi nas je ta kriza zelo prizadela, a smo se znašli in prilagodili svoje poslovanje na ta način, da smo tudi to preživeli.

Na koncu je bil to še en dokaz več, da smo in bomo vedno pripravljeni na nove priložnosti ter se iz vsake situacije, pa naj si bo še tako tragična, naučili, izučili in šli še močnejši naprej. Je pa res, da to ni nek poskusni projekt, »če bo šlo bo, sicer pač ne«. To je projekt za dolgi rok, morda kar za vse življenje, zato me ni bilo strah.

Trgovina je za nas sedaj popolnoma nov segment. Trgovina, ki ji niti tako nočemo reči. Lahko je »showroom« ali pa kar modna hiša, ta izraz mi je denimo veliko bolj všeč, ker se mi zdi, da ponujamo veliko več, kot samo trgovina.

Vem, da karkoli bo prišlo vmes, bomo zgodbo nadaljevali. Toliko zaupanja imam vase in v svojo ekipo, obenem pa v stranke, ki so se z veseljem obrnile na nas tudi med krizo in sedaj, ko upam, da se končno rešimo iz nelagodne epidemiološke situacije, se rade in s še večjim veseljem vračajo. Ni me strah, da bi to bila končna postaja, vem, da je le začetek nečesa novega in še večjega. Prav zato smo se s tolikšnim pogumom in optimizmom podali v ta projekt, saj je ta projekt za nas večji, kot je koronakriza.”

Velik projekt je skoraj že za vami. Vemo, da ste perfekcionist, ki ga navdaja in krepi pogled v prihodnost. Imate torej že načrte, kaj sledi otvoritvi?

Otvoritev je trenutno prioriteta, saj se moramo na tej lokaciji in v teh prostorih udomačiti, udomačiti tudi naše stranke in na naš način ter pristop navaditi nove stranke. To je sedaj nov projekt, torej da se tukaj dobro ustalimo in pričnemo delati. Trgovina je za nas sedaj popolnoma nov segment. Trgovina, ki ji niti tako nočemo reči. Lahko je »showroom« ali pa kar modna hiša, ta izraz mi je denimo veliko bolj všeč, ker se mi zdi, da ponujamo veliko več, kot samo trgovina.

Na koncu je bil to še en dokaz več, da smo in bomo vedno pripravljeni na nove priložnosti ter se iz vsake situacije, pa naj si bo še tako tragična, naučili, izučili in šli še močnejši naprej. Je pa res, da to ni nek poskusni projekt, ‘če bo šlo bo, če pa pač ne’. To je projekt za dolgi rok, morda kar za vse življenje, zato me ni bilo strah.

Trgovin je veliko, a to, kar bomo ponudili mi, je bistveno več, zato upam, da vsaka stranka doživi svoj modni trenutek, ko vstopi, pa tudi če ne kupi niti enega kosa ali ga niti ne pomeri. Želimo, da se počuti, da je prišla v novo dimenzijo, ki je morda še ni doživela. To je lep ambient z lepimi stvarmi, v prijetni atmosferi in s prijazno postrežbo.

Bo DH kose mogoče kupiti samo v Ateljeju ali bodo še v trgovini Allegria, kjer jih je bilo mogoče kupiti prej?

“Z Allegrio nas loči le nekaj metrov, zato smo se odločili, da bodo zaenkrat kosi na voljo le pri nas, ker še ne vemo, kako hitro bomo lahko ponudbo osveževali poleg stalnih naročil po meri. Še vedno pa sodelujemo z Allegrio in tudi zanje bomo seveda še kdaj pripravili kakšno priložnostno kolekcijo. Zaenkrat smo se res skoncentrirali na ta prostor, z Allegrio pa še vedno gremo z roko v roki.”

Bi v prihodnosti lahko DH Atelier dobil svojo različico v kakšnem drugem slovenskem mestu?

“Vsi mi govorijo, da je to moja prva trgovina. Sprašujem se, zakaj bi nujno moralo biti še druga, tretja… Ne vem, težava je v tem, da se me, kot sem dejal, ne da klonirati, perfekcionist, kot sem, pa ne vem, ali bi si sploh upal, spustiti se v kaj takega, kjer ne bi mogel biti prisoten ves čas. Nikoli ne reci nikoli, a zaenkrat v kratkoročni viziji tega ni.

Vem, da karkoli bo prišlo vmes, bomo zgodbo nadaljevali. Ni me strah, da bi to bila končna postaja, vem, da je le začetek nečesa novega in še večjega.

Vse svoje moči in napore bomo dali v prostor na Ulici 10. oktobra 7. Zdi se mi, da za kaj drugega ni potrebe. Na majhni razdalji, kot smo, so k nam že prej prihajale stranke iz vse Slovenije, mislim pa, da bodo sedaj prišle še lažje in pogosteje, ker bodo prišle v ambient, ki ga v svojem mestu zagotovo ne najdejo.”