Teden v teku bo pesniško obarvan. Zvrstilo se bo več dogodkov, v katerih se bodo predstavili poeti in “slammerji”.

Ta teden se bodo v Mariboru zvrstili številni pesniško obarvani dogodki.

Že jutri se bodo v Salonu uporabnih umetnosti predstavili izbrani slovenski gostujoči pesniki in pesnice. Predstavil se bo Esad Babačić, slovenski pesnik in novinar, ki je v ZDA objavil svojo prvo prevedeno samostojno zbirko The lying poet.  Objavil je še druge zbirke, recimo Prihodi, odhodi, ki je bila nominirana za Jenkovo nagrado, in pa zbirka Odrezani od neba (2018). občinstvo se bo predstavil tudi Jure Jakob, magiter primerjalne književnosti in avtor petih pesniških zbirk, monografske študije o pripovedništvu, esejistično prozne knjige in treh pesniških slikanic za otroke, sicer pa prejemnik številnih nagrad za literaturo. Predstavila se bo tudi Barbara Pogačnik, pesnica, prevajalka in literarna kritičarka, avtorica številnih zbirk, prevedenih v več evropskih jezikov in Maja Vidmar, avtorica sedmih zbirk, prejemnica Jenkove nagrade in nagrado Prešernovega sklada. Navedeni bodo brali pesmi, ki v središče postavljajo hedonizem oziroma užitek na 1000 in en način.

Finale pesniškega turnirja že konec tedna

Konec tedna, v petek, 26. 4. bodo v okviru Slovenskega tedna knjige na ulici Heroja Šlandra 10 v Art kavarni bivšega hotela Piramida (zdaj Mercure Maribor City Center) v finalu pesniškega turnirja izbrali 19. viteza/vitezinjo za najboljšo neobjavljeno pesem v tekočem letu. Strokovna žirija v sestavi Anja Golob, Irena Novak Popov in Marcello Potocco bo razglasila zmagovalca, ki mu bo ročno kovano vrtnico izročila lanskoletna vitezinja Nina Dragičević, ob njej bo prejel še finančno in knjižno nagrado. Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo. Za vstopnico boste odšteli 5 evrov, zanje pa boste v dar dobili pesniško zbirko Založbe Pivec in zbornik s pesmimi finalistov.

Na finalu bodo nastopili:

Cvetka Bevc (Ljubljana), Matea Gorjup (Maribor), Veronika Gradišek (Kozje), Tonja Jelen (Loče), Petra Kokol (Limbuš)
Nina Kremžar (Ljubljana), Miha Marek (Ljubljana), Ana Porenta (Velike Lašče), Metka Ravnik-Glavač (Ljubljana), Maja Smotlak (Koper), Denis Škofič (Dolnja Bistrica) in Tom Veber (Maribor).