Čeprav sejem poteka na prostem, je nošenje mask obvezno. Če so imeli pred nekaj tedni s tem težave, danes k sreči ne beležijo večjih težav. Dejstvo pa je, da imajo prodajalci veliko manj dela kot nekoč. Napovedani ukrepi vlade ob poslabšanju epidemiološke slike bodo sejmu najverjetneje onemogočili obratovanje.

Kramarski sejem je po tem, ko je konec aprila ponovno pričel obratovati, doživel kar nekaj sprememb. Najprej so ga zaradi odloka prestavili na soboto in poskusili tudi z novim terminom ob četrtkih. Ker ni bilo zadostnega odziva, so se odločili, da nadaljujejo tako kot pred koronavirusom, le še ob tradicionalnih nedeljah.

Manjši obisk kot v preteklih letih

Najemnica prostora na Teznem Sergeja Lovec nam je povedala, da čeprav že nekaj mesecev sejem znova obratuje, beležijo precej manjši obisk glede na pretekla leta. »To je seveda po eni strani dobro zaradi samega števila obiskovalcev, po drugi strani pa je slabo, saj imajo prodajalci manj dela. Ljudje so precej prestrašeni.« Trenutno je ob nedeljah na sejmu med 100 in 160 prodajalcev.

S strani obiskovalcev ni večjih težav

Če so imeli v začetku precej težav s kupci, ki niso upoštevali pravil, je trenutno k sreči situacija drugačna. Veseli jo, da s strani obiskovalcev, ni večjih težav: »Navodila Nacionalnega inštituta dosledno upošteva velika večina, seveda se kdaj najde kdo, ki se mu nekaterih stvari ne da dopovedati. Dejstvo je, da čeprav smo zunaj, je nošenje mask obvezno.«

Na sejmu je potrebno upoštevati ukrepe ob epidemiji koronavirusa, kot so obvezno nošenje zaščitne maske, razkuževanje rok in varnostna razdalja.

Glede na to, da se ukrepi spreminjajo iz tedna v teden, pa je želja Lovčeve le ena: »Da sejem ostane odprt, seveda ob upoštevanju vseh potrebnih navodil in ukrepov.« Kramarski sejem je tako odprt vsako nedeljo od 7. do 12. ure.

Napovedani ukrepi vlade ob poslabšanju epidemiološke slike bodo sejmu najverjetneje onemogočili obratovanje.