Ker se bodo v prihodnjih dneh zaradi napovedi snežnih padavin razmere spremenile tudi v hribih, smo poklicali Ljuba Hansela, inštruktorja gorske reševalne službe pri Društvu Gorska reševalna služba Maribor. Povedal nam je, da so tudi mariborski gorski reševalci novo leto začeli z nekaj manjšimi reševanji na Pohorju. Šlo je zlasti za pomoč upravljavcem smučišč pri iskanju oseb.

Po Hanselovih besedah ljudje tudi v tem času veliko hodijo v hribe. “Razmere se zaradi otoplitev spreminjajo. Snežna podlaga se je marsikje v hribih zaradi nizkih nočnih temperatur utrdila in postala poledenela. Zaradi možnosti zdrsov svetujemo uporabo cepinov, derez, primerne obutve in obleke. Če pride do poškodb je pomembno, da imamo primerno opremo in zaščitno obleko, da lahko počakamo na reševalce, sploh zdaj, ko se obeta sprememba vremena. Če je namreč vreme lepše, lahko pride na mesto nesreče tudi helikopter. Predvsem pa je potrebno paziti, da imamo polno baterijo na mobilnem telefonu, da lahko pokličemo na pomoč. Če se na pot odpravljamo sami, je potrebno bližnjim sporočiti, kam se odpravljamo, dobro je v avtu pustiti listek, na katerega napišemo, kam gremo. Ker je dan kratek, svetujemo, da vzamemo s seboj na pot svetilko, karte in navigacijo, da ne bomo imeli težav pri povratku.”

Povečala se bo nevarnost plazov

Vremenoslovci naprej sneženje napoveduje v hribih, nato pa bo snežilo tudi po nižinah. “Težko je reči, koliko snega bo zapadlo v hribih, vsekakor pa bo potem odigral pomembno vlogo veter. Sneg naj bi padal v sredo in četrtek, padavine bodo prihajale iz severozahoda. V petek se bo vreme izboljšalo, bo pa začel pihati severni veter, ki bo začel  po hribih nositi sneg. Nekje ga bo nalagal, drugje jemal, s čimer se bo ponekod povečala nevarnost plazov. Spodaj bo zaradi trdega, starega snega drsna podlaga, na katero bo padel novi sneg. Tako mislim, da bo zlasti v soboto in nedeljo pomembno lokalno preverjanje razmer na terenu in izbira primerne ture. Bolje se je tako odpraviti na Pohorje ali v sredogorje kot na izpostavljene lege višje v gorah. Primerna je Uršlja gora, Peca in podobo.”