Pesniški občinski grb kvačka Tilka Cehtl, ustanovna članica študijskega krožka Spretni prsti podeželja Pesnica.

Na pobudo Jadranke Smiljić, Slovenjegradčanke, ki se je lani vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov, potem ko je z Anito Kac iz Dravograda neprekinjeno kvačkala 28 ur in 5 minut, se je začel nov projekt, imenovan Slovenija kvačka. 211 kvačkaric in 1 kvačkar z različnih koncev Slovenije kvačkajo grbe slovenskih občin, vse skupaj pa naj bi zadostovalo za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.

Grb občine Pesnica kvačka Tilka Cehtl

Izvedbeni del projekta se je začel 15.septembra letos in bo zaključen na dan samostojnosti in enotnosti, 26. decembra. Župan občine Pesnica Gregor Žmak je na Facebook profilu objavil: “Ponosni, da smo se pridružili projektu Slovenija KVAČKA, ki za našo občanko Tilko Cehtl – ustanovno članico študijskega krožka Spretni prsti podeželja Pesnica, predstavlja velik in nov izziv. Želi se vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Kvačkarice iz cele Slovenije, kar 212 jih je, bodo poizkusile izdelati vseh 212 grbov 212 občin v Sloveniji v 2 mesecih.
To pomeni za gospo Tilko Cehtl okrog 100 ur dela in približno 3 kg volne. Grb občine bo skvačkan z uporabljeno slovensko volno. V širino bo meril cca. 1,20 do 1,4 metra, v višino pa cca. 1,6 do 1,8 metra. Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.”

Izdelava grba Občine Pesnica ne bo lahka, ima veliko elementov, najbolj zamudno bo menjavanje velikega števila barv, zaradi česar bom verjetno za izdelavo grba porabila nekaj ur več.

Tilka Cehtl, sicer ustanovna članica študijskega krožka Spretni prsti podeželja Pesnica, pravi, da bo dnevno zagotovo kvačkala dve do tri ure. “Sem upokojenka in imam še veliko drugih obveznosti. Najprej smo se v projekt prijavili kot študijski krožek, nakar so nam povedali, da lahko grb kvačka le en posameznik. Izdelava grba Občine Pesnica ne bo lahka, ima veliko elementov, najbolj zamudno bo menjavanje velikega števila barv, zaradi česar bom verjetno za izdelavo grba porabila nekaj ur več.”