Kolesarji zdravniki so se na poti iz Aten do Gradca danes ustavili v UKC Maribor.

Pred stavbo ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor se je dopoldne v sklopu mednarodnega projekta Ride4Women ustavila kolesarska karavana zdravnikov specialistov, s katero želijo ženske ozavestiti glede preprečevanja raka materničnega vratu in njegove čim prejšnje diagnoze.

Letno samo v Evropi diagnosticirajo 58.000 primerov

Kolesarsko akcijo vsako leto organizirajo zdravniki specialisti s področja ginekologije, udeleži se je okoli 200 ljudi, ki prekolesarijo več držav in se v vsaki od njih na poti ustavijo prav z namenom ozaveščanja javnosti o bolezni. Ženske predvsem pozivajo k rednim ginekološkim pregledom, pa tudi o možnostih cepljenja proti okužbi s HPV.

Vsako leto zaradi raka materničnega vratu v Evropi umre okoli 24.000 žensk, čeprav je ta bolezen v primeru zgodnje diagnoze povsem ozdravljiva. Gre za četrtega najbolj pogostega raka, ki prizadene ženske, saj letno samo v Evropi diagnosticirajo 58.000 primerov.

V Sloveniji letno za to boleznijo zboli med 100 in 120 žensk, okoli 40 do 50 žensk jih vsako leto umre. Cepljenje proti HPV pri nas poteka od leta 2006, v soglasju s starši ga izvajajo v 6. razredu osnovne šole, precepljenost deklic pa je skoraj polovična. Za ženske, starejše od 26 let, in za moške je cepljenje zaenkrat samoplačniško.

Udeleženci projekta letos potujejo iz Aten proti Gradcu, tako da bodo skupaj premagali 1537 kilometrov, pri tem pa je Maribor na dolgi poti zadnja postaja pred ciljem v Gradcu. Pred tem jih je pot iz grške prestolnice vodila preko Skopja, Tirane, Podgorice, Sarajeva, Banjaluke do Zagreba.

Karavana Ride4Women se na pot odpravlja že od leta 2014, ko so prvič prepotovali pot od Gradca do španske Ibize. Leto pozneje so se podali iz Linza proti Londonu, leta 2016 iz Dunaja v Istanbul, leto pozneje iz Osla proti Dunaju, lani pa iz Tallinna prav tako proti avstrijski prestolnici. V Sloveniji se bodo tokrat ustavili prvič.