Celotna vrednost obnove trga z objekti je ocenjena na 4,6 milijona evrov, mestna občina pa pričakuje 80 odstotkov sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Jeseni bi lahko po poročanju Radia Maribor začeli z urejanjem mariborskega Vojašniškega trga. Mestna občina Maribor sicer še čaka na sofinancersko pogodbo Ministrstva za okolje in prostor, zato med tem potekajo usklajevanja med občino in ministrstvom in z deli še niso mogla začeti.

Sklop prizorišč z večnamensko funkcijo

Celotna vrednost obnove Vojašniškega trga z objekti je ocenjena na 4,6 milijona evrov, še navajajo. Mestna občina pa pričakuje 80 odstotkov sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Projekt zajema obnovo Vojašniškega trga z infrastrukturo, rekonstrukcijo objekta Vojašniški trg 3 – za namen recepcije in sanitarij Lutkovnega gledališča Maribor in Minoritske cerkve, 800 tisoč evrov vredno obnovo Sodnega stolpa, Vojašniške ulice in objekta, predvidenega za Vinogradniški muzej. Arhitekt Jurij Kobe iz podjetja Atelier arhitekti, kjer so pripravili idejno zasnovo oziroma izvedbeni projekt, je dejal, da želijo vzpostaviti sklop prizorišč, ki bodo imela večnamensko funkcijo.

Prizorišča prostorsko oziroma funkcionalno povezana

Tudi Sodni stolp bo deležen obnove; obnovili bodo njegovo zunanjost, v notranjosti pa bodo v pritličju uredili prizorišče in povezavo z zgornjim nadstropjem, kjer bi lahko bil razstavni prostor. Ob tem bo po poročanju Radia Maribor vzpostavljena še povezava s prostorom zunanjega letnega avditorija, tako da bodo prizorišča prostorsko oziroma funkcionalno povezana.

Dela naj bi končali do jeseni 2020

Začetek prenove je načrtovan oktobra, trajala pa bo predvidoma okrog 10 mesecev. Občina trenutno ponavlja postopek javnega naročila za izbiro izvajalca gradbenih del. Dela naj bi končali do jeseni 2020, do konca tega leta pa naj bi dokončali celoten projekt prenove Vojašniškega trga z objekti.