Javna kuhinja v Mariboru, ki je občinski program, zagotavlja brezplačni topel obrok 600 osebam, vsak dan v tednu. Že tretje leto ima koncesijo za pripravo in razdelitev hrane Dom pod Gorco, ki hrano pripravlja v svoji kuhinji in jo nato pripelje ter razdeli v javni kuhinji na Dvorakovi ulici.
Topli obrok namenjen tudi brezdomcem
Na sedežu javne kuhinje razdelijo okoli 530 obrokov dnevno, 70 obrokov se pelje v Zavetišče za brezdomce na Studencih, kjer se razdeli brezdomcem in upravičencem, ki stanujejo v bližini. »Hrana redko kdaj ostane, a v tem primeru se razdeli na koncu razdeljevalnega časa kot »repete«,« nam je pojasnila Marjana Bravc, direktorica Centra za socialno delo (CSD) Maribor. Večina upravičencev toplega obroka ne zaužije v kuhinji, temveč ga, predvsem večje družine, odnesejo domov.
Cena posameznega obroka znaša okoli dva evra. Trudijo se, da upravičenci čez teden prejmejo kar se da raznoliko hrano.
Mesečni jedilnik pripravlja Dom pod Gorco, pripravi ga vnaprej in ga tako kot število izdanih obrokov za pretekli mesec pošlje na mariborsko občino. Občina je v letošnjem proračunu za javno kuhinjo namenila 450.000 evrov. »Hrana je različna, od testenin, krompirja, klobas, pečenic, hrenovk, različnega mesa do sladic. Topli obrok, ki znaša do dva evra, je sestavljen iz glavne jedi, kadar je primerno vrsti jedi pa tudi solata in sladica,« pojasnjuje Bravčeva.
Obstoječi prostor naj bi upravičencem popolnoma ustrezal, saj ima vse potrebne pogoje za primerno in zadovoljivo razdeljevanje tople hrane. Kuhinja je v centru, kar večini upravičencev, zaradi oddaljenosti od doma do kuhinje, ustreza. Prav tako je poskrbljeno za invalide. Za tiste, ki so bolj oddaljeni od javne kuhinje, Center za socialno delo poskrbi dostavo preko znancev ali prijateljev. »Tudi mi v programu poskrbimo preko svojih prostovoljcev, da se upravičencu pravočasno dostavi topli obrok na dom,« še ob koncu dodaja direktorica CSD.
Lokalno