Tudi distribucijska podjetja, ki so odgovorna za nemoteno delovanje omrežja, so svoje delovanje prilagodila trenutnim razmeram tako, da zagotavljajo nemoteno dobavo električne energije.

Novica, ki jo je pred dnevi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, prenekaterega državljana ni pustila ravnodušnega. Še posebej, ker bosta ceni električne energije za gospodinjstva in malo gospodarstvo tri mesece nižji za okoli 20 odstotkov. Kot je še med drugim poudaril, vlada s tem ukrepom prihaja naproti podjetnikom in gospodinjstvom, ki se soočajo s posledicami epidemije novega koronavirusa.

[tweet

align=”center”]

Motnje ponavadi ob neugodnih vremenskih razmerah

Razmeram na trgu so se uspešno prilagodili tudi pri distributerju Elektro Maribor in njegovi hčerinski družbi Energija Plus, ki trži elektriko, zato dobava elektrike, zagotavljajo, ne bo motena.

Energija Plus: »Trenutno ni nobenega razloga za zaskrbljenost.«

»Trenutno ni nobenega razloga za zaskrbljenost. Dobava elektrike bi lahko bila motena zgolj v primeru motenj delovanja v omrežju, ki v večini primerov nastanejo zaradi neugodnih vremenskih razmer. Distribucijska podjetja, ki so odgovorna za nemoteno delovanje omrežja, so svoje delovanje prilagodila trenutnim razmeram tako, da zagotavljajo nemoteno dobavo električne energije,« so poudarili.

Z namenom zaščite zaposlenih in kupcev so sicer zaprli prodajna mesta in vzpostavili delo od doma, a so kupcem ves čas na voljo.

Vzpostavili so delo od doma, da so ves čas na voljo za vsa vprašanja in pomoč preko:

–              klicnega centra: 080 2115 ali 02 22 00 115 (vsak delovnik od 7:30 in 16:00),

–              elektronske pošte: info@energijaplus.si,

–              brezplačne spletne aplikacije eStoritve (https://estoritve.energijaplus.si/signin),

–              brezplačne mobilne aplikacije ePLUS,

–              pogovora »v živo« na www.energijaplus.si (v kotu spodaj desno),

–              obrazcev na http://www.energijaplus.si/…/pom…/obrazci-elektrika-dom.html

Opažajo zmanjšanje porabe

V podjetju Energija Plus tudi ugotavljajo zmanjšanje porabe, predvsem pri poslovnih kupcih in v tistih dejavnostih, ki so zaradi ukrepov začasno prenehali opravljati svojo dejavnost. Situacijo tudi dnevno spremljajo in se prilagajajo.

Dejanska priključna moč na računu za električno energijo

O državnem ukrepu, da se bo pocenila elektrika, velja od 1. marca do 31. maja za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, pa pravijo, da v tem obdobju ne bodo zaračunali obračunske moči ter prispevek za OVE (obnovljivi viri energije) in SPTE (soproizvodnja toplote in električne energije z visokim izkoristkom).

Energija Plus: »V tem obdobju ne bomo zaračunali obračunske moči in prispevek za OVE in SPTE.«

»Konkretno za gospodinjskega kupca to pomeni, da bo za vsak kW priključne moči prihranil 1,806 evrov, saj se obračunska moč ne bo zaračunavala. Primer: Pri obračunski moči 10 kW, bo znesek računa za 18,06 evrov nižji. Pri malem poslovnem kupcu pa to pomeni, da bo za vsak kW priključne moči prihranil 2,12 evra. Primer: Pri obračunski moči 10 kW, bo znesek računa za 21,20 evrov nižji,« razložijo na praktičnem primeru in zaključijo, da je moč razbrati dejansko priključno moč posamezni kupec iz mesečnega računa za električno energijo.