Vrtičkarji imajo v teh dneh precej težav z rastlinskimi boleznimi. O paradižnikovi plesni smo že pisali, v tem času pa se pojavlja tudi čebulna plesen, ki pa je različno razširjena. To je odvisno od tega, ali čebulo pridelujemo iz čebulčka ali iz semen, svoje pa prispeva tudi vrsta zemlje. 

Veliko manj težav s sejano čebulo

Zaradi mrzlega začetka pomladi imamo veliko težav tudi s čebulo, predvsem s tisto, ki jo pridelujemo iz čebulčka, kar kaže na to, da je bil ta sadilni material  slabše kvalitete. Po drugi strani pa je manj težav s sejano čebulo (s sadikami ali neposredno setvijo). Zato je pridelava čebule iz semena boljša izbira kot čebulček. Zelo pomemben je tudi letni kolobar, ki mora biti štirileten, kar pomeni, da vsaj štiri leta na isto mesto ne sadimo lukovk, torej česna, pora, šalotke in čebule. Priporočljivo je še, da nikoli ne sadimo skupaj zgodnjih sort čebule, kot je na primer majski srebrnjak, s poznimi. 

Če je prisotna okužba, ne čakamo s spravilom 

Čebulni plesni najbolj ustrezajo temperature okoli 22 stopinj Celzija v kombinaciji z zračno vlago in pogostimi padavinami. Pri višjih temperaturah, nad 28 stopinj, glive prenehajo z delovanjem, pojasnjuje Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Kot dodaja, se najprej na starejših listih pojavijo svetlo rumene lise, na njih pa čez čas siv do črn prah. Ker se lahko okužba hitro preseli na čebulo, ne čakamo predlogo s spravilom obolelega pridelka. Če okužba še ni preveč napredovala, lahko čebulo poškropimo z bakrenim pripravkom, ki mu dodamo kalijevo listno gnojilo. 

"V primeru okužb ne čakamo, da se listi v celoti posušijo, temveč čebulo čimprej populimo. Pri tem  preverimo, ali je čebulni vrat mehek. To storimo tako, da potipamo mesto tik nad čebulo. Če je mehek in se na 30 odstotkih površin listje poleže, čebulo izpulimo," svetuje Miša Pušenjak. Pred skladiščenjem je potrebno čebulo posušiti. Če je okužena, jo nekaj dni sušimo z listi, a v tanki plasti, da se bodo okužbe zasušile, nakar pa jo obrežemo. Če pa je čebula nagnita že ob izkopu, pa je najbolje, da jo zamrznemo ali posušimo, lahko pa jo narežemo, popražimo na olju in jo še vročo shranimo v kozarce.

Mlada čebula 

Ker imamo Slovenci radi mlado čebulo, Miša Pušenjak svetuje, da jesenske sorte (majski srebrnjak in podobne) relativno gosto posejemo v avgustu in jo potem razsadimo in preredčimo. To je boljša rešitev kot sajenje čebulčka v oktobru.