Ko se temperature dvignejo in dnevi postanejo daljši, se mnogi od nas soočajo z izzivom ohranjanja svojih zunanjih rastlin hidriranih in zdravih. Vroče, suho poletje lahko hitro izčrpa rastline, če ne poskrbimo za zadostno zalivanje.

Da bi vam pomagali pri ohranjanju cvetočih vrtov in bujnih rastlin v poletnih mesecih, smo pripravili nekaj preprostih nasvetov:

Zalijte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer

To je najboljši čas za zalivanje, saj so temperature nižje in voda manj hlapi. Izogibajte se zalivanju sredi dneva, ko je sonce najmočnejše, saj lahko to povzroči opekline na listih.

Bolje temeljito kot pogosto zalivanje

Bolje je rastlino zaliti manj pogosto, vendar temeljito, kot pa jo pogosto rahlo zmočiti. Ko zalivate, preverite, ali voda pronica globoko v zemljo in priteka iz drenažnih lukenj. Pustite, da se zemlja med zalivanji nekoliko posuši.

Uporabite ustrezno metodo zalivanja

Za cvetlične gredice in vrtove je priporočljivo zalivanje s cevjo ali zalivalko z ročno prho, pri čemer pazite, da voda doseže korenine rastlin. Za viseče košare in lončnice je najboljša metoda namakanje od spodaj, pri katerem se voda vlije v podstavek, da se zemlja namoči od spodaj navzgor.

Izberite pravi čas za zalivanje trav

Travo je najbolje zalivati zgodaj zjutraj, ko je rosa še na listih. Tako se voda lahko vpije v tla, preden jo sonce izhlapi. Izogibajte se zalivanju trave pozno zvečer, saj lahko to povzroči glivične bolezni.

Mulčite okoli svojih rastlin

Mulčenje s plastjo slame, lubja ali šote pomaga ohranjati vlago v tleh in zmanjšuje izhlapevanje. Prav tako preprečuje rast plevela in ohranja temperaturo tal enakomerno.

Upoštevajte potrebe svojih rastlin

Različne rastline imajo različne potrebe po vodi. Nekatere, kot so sukulente in odporne rastline, prenašajo sušo, medtem ko druge, kot so tropske rastline in zelenjava, potrebujejo redno zalivanje. Preden posadite rastlino, se seznanite z njenimi specifičnimi potrebami po zalivanju.

Spremljajte vremensko napoved

Če se napoveduje dež, pred zalivanjem preverite količino padavin. Tudi kratko naliv lahko zadostuje za zalivanje vaših rastlin.

Bodite pozorni na znake stresa zaradi suše

Ovela rastlina, rumeneči ali rjavi listi in povešeni peclji so znaki, da rastlina potrebuje vodo. Če opazite te znake, takoj zalijte rastlino.