Lajfstajl

V vročini namesto špricerja pijte vodo

Uredništvo , 22.06.23 ob 13:48

V pasji vročini nam lahko zadiši hladno pivo ali pa ledeni špricer. A pozor, alkoholne pijače niso primeren vir tekočine, ki jo naše telo potrebuje v teh poletnih dneh.

V vročini namesto špricerja pijte vodo

Na NIJZ opozarjajo, da lahko vročina v okolju povzroči škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Zato predvsem starejšim, otrokom, nosečnicam, bolnikom in drugim dodatno izpostavljenim osebam svetujejo, da zmanjšajo obremenitev telesa s toploto.

Daljše obdobje vročine lahko, zaradi pregretja telesa, povzroči različne težave, med drugim kožne izpuščaje, vročinske krče, izčrpanost, omedlevico ali celo vročinsko kap.

Za preprečevanje škodljivih učinkov vročine svetujejo umik v senco ali v hladnejše prostore, uporabo senčil in klimatskih naprav. Za ohladitev pa  se lahko odpravite ven iz mestnega betona v naravo ali pa si privoščite hladno prho ali kopel.

Z uživanjem zadostne količine tekočin zagotovimo telesu nadomeščanje tekočine, ki jo izgubljamo v vročini. Pomembno pa je tudi kaj pijemo, ne samo koliko. Izogibajte se pijačam, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja in se vsaj v največji vročini poslužujte pitja vode – najboljše tiste iz pipe.

Pri višjih temperaturah odsvetujejo fizično aktivnost, saj tako še bolj segrejemo telo. Fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure. S pravilno izbiro oblačil omogočimo telesu odvajanje toplote. Oblačimo se v lahka, ohlapna oblačila.