Zamrzovanje mesa je eden izmed običajnih postopkov shranjevanja mesa. Vendar je pri tem potrebno paziti na par zadev, saj lahko nepravilno odtajanje povzroča zdravstvene težave.

Odtaljevanje na sobni temperaturi najslabše

Kadar meso stoji na sobni temperaturi, se mu spremeni temperatura na sobno, ki je najbolj ugodna na rast bakterij, med drugim Salmonele in E.coli. Te bakterije se hitro razmnožujejo na toplem območju.

Prav tako se meso na sobni temperaturi neenako odmrzuje. Lahko se odmrzne zgolj na površini, medtem ko je notranjost zamrznjena. Med kuhanjem ali pečenjem pa se bodo zunanji deli že začeli termično obdelovati, medtem ko notranjost ostane hladna.

Meso zgubi na kvaliteti in lahko izgubi na okusu ter teksturi. Lahko izgubi tudi več soka, kar za posledico predstavlja suho in manj sočno meso.

Kateri je najboljši način za odmrzovanje mesa?

Odmrzovanje v hladilniku je najboljši način za odtaljevanje mesa, saj s tem preprečuje na rast bakterij. Odmrzovanje v hladni vodi je hitrejši način odmrzovanja ter obenem tudi siguren za kvaliteto mesa.