Neprijeten vonj v odtočnih ceveh kuhinje ali kopalnice se po navadi stopnjuje skozi čas. Razlog vonjav je večinoma umazan ali celo zamašen odtok. Delci hrane, lasje, milo, maščoba in druge stvari se kljub preventivi prebijeo v odtok in povzročijo smrad. Ampak ne skrbite, obstaja nekaj načinov, da uspešno odpravite neprijetne vonjave.

1. Vroča voda in detergent za posodo

Če se želite vonja v odtoku znebiti na najbolj enostaven način morate najprej zagreti vodo in potem v njo zmešati detergent za posodo. Mešanico nato počasi zlivajte skozi odprtino v umivalniku v odtok. Počakajte nekaj minut in ponovite postopek. Nenazadnje spustite v odtok tudi hladno vodo, saj to olajša odplaknjenje strjenih ostankov, ki lahko povzročajo vonjave iz vaših odtokov.

Če imate odtok iz PVC cevi nikoli vode ne zavrite, saj lahko ta poškoduje cevi in povzroči še večjo škodo! Vrela voda je primerna le za kovinske cevi.

2. Soda bikarbona in kis

Ta metoda je tako enostavna kot prejšnja. Vse, kar morate storiti je, da za nekaj sekund spustite vročo vodo v odtok, da odplakne večje delce in nato v odtočno luknjo stresete eno ali dve skodelici sode bikarbone. Potem dodajte nekaj skodelic vročega kisa. Pustite, da se speni in počakajte uro ali dve. Sperite ga z vročo vodo. Ocetna kislina v kisu, pomešana s sodo bikarbono, bo pomagala nevtralizirati izvor vonja. Redno izvajanje tega načina vam bo pomagalo, da bodo vaši kuhinjski in kopalniški odtoki nezamašeni in čisti dlje časa.

3. Sol in limonini olupki

Sol in limona sta neverjetna kombinacija. Vrzite pest soli v odtok v kuhinjsko korito ali kopalniški umivalnik (tudi tuš ali bana), da ta zdrgne stene odtoka. Postopek ponovite večkrat in nato za svež vonj dobro zmeljite limonine lupine in jih spustite po odtoku. Takoj boste opazili razliko in vaši odtoki po tem ne bodo več zaudarjali.

[[image_1_article_67067]]

4. Soda bikarbona in limonin sok

Limone so bogat vir citronske kisline. Če limonin sok zmešate s sodo bikarbono, ustvarite mehurčkast učinek (podobno kot s kisom), ki lahko pomaga odpraviti smrdljive vonjave in zamašitve iz vašega odtoka. Limonin sok zmešajte s sodo bikarbono tako, da dobite še tekočo pasto, in jo počasi zlijte v odtok. Pustite, da sedi in izvaja svojo čarovnijo približno eno uro, nato pa v odtok spustite vročo vodo, da dokončate postopek čiščenja.

5. Soda bikarbona in sol

Drug način za odmašitev in odstranjevanje neprijetnih vonjav iz kuhinjskega ali kopalniškega odtoka je uporaba soli in sode bikarbone. Ustvarite mešanico iz enakih delov soli in sode in jo stresite v umivalnik. Počakajte nekaj ur in mešanico sperite z vročo vodo.

6. Ledene kocke z limoninimi olupki

Ledene kocke z limoninimi olupki so odličen način, da se znebite smrada iz odtokov. Za najboljše rezultate najprej v odtok zlijte vročo vodo in dodajte nekaj kock ledu v katerih ste zamrznili zmlete limonine olupke. Nato dolijte mrzlo vodo, da se ledene kocke prehitro ne odtalijo, čez nekaj čas še enkrat dolijte vročo vodo da odplakne ostanke limon.

7. Čistila in ročno pranje cevi

Če vam naravne metode ne pomagajo znebiti se vonja, lahko poskusite s kemičnimi čistili. Vendar ne pozabite na previdnost pri uporabi teh izdelkov v vašem domu, saj vas ti lahko poškodujejo. Priporočamo rokavice in dobro prezračenje prostora po uporabi kemičnimi čistili. Hkrati, če je to možno, lahko zaukrivljen del cevi odstranite in ga ročno očistite ter vrnete v prvoten položaj. Tako se boste zagotovo znebili ostankov hrane, ki povzročajo neprijetne vonjave.