Ste kdaj razmišljali, kaj bi v prihodnosti povedali samemu sebi? Kako se vaše življenje spreminja čez velika obdobja, kot je 5, 10 ali še več let? Navsezadnje se ne spreminja samo vaše življenje, ampak se z njim spreminjate in rastete sami. Sami sebi lahko napišete pismo in čez nekaj let boste prejeli prijetno presenečenje, ko se vam bo oglasil nihče drug kot vi iz preteklosti.

Pismo lahko napišete ročno ali preko spleta

Ste kdaj našli kakšne stare zapise iz dnevnika, ki sta ga pisali v otroštvu in postali nostalgični, kako se je življenje spremenilo? Nekateri ljudje prisegajo na pisanje pisem samemu sebi v prihodnost, saj zelo radi prejemajo misli samega sebe iz preteklosti. Postanejo nostalgični, spomnijo se pomembnih stvari in kako drugačno je bilo življenje takrat, ko so si pisali. Prav tako je pisanje samih pisem zanje zelo pomirjujoče, kot bi se na nek način izpovedovali samemu sebi. Navsezadnje, komu pa lahko bolj zaupaš kot sam sebi?

Pismo si lahko sicer napišete ročno, ampak težko ga boste skrili tako, da ga ne boste našli in nanj pozabili, presenečenje je namreč velik del veselja prejetja tovrstnega pisma. Najboljši način je verjetno, da ga vložite v zaprto ovojnico in nanj zapišete datum, ko ga želite odpreti. Potem vas ne sme zamikati, da ga boste odprli prej. Na koledarju si lahko nato tudi nastavite opomnik za točen datum, ko ga želite odpreti (in lokacijo, kjer ste ga skrili).

Sicer pa je na spletu stran, ki je namenjena točno temu namenu. Spletna stran ali aplikacija FutureMe deluje tako, da si lahko napišete pismo in vnesete email ter datum, ko želite pismo prejeti. Spletna stran sicer deluje že 20 let, zato veliko uporabnikov poroča o pismih, ki jih prejemajo od sebe v preteklosti. Nekateri uporabniki si pisma napišejo čez velika obdobja, kot je 10 let, drugi si radi pismo napišejo na nekaj let, nekateri na nekaj mesecev, saj tako preverjajo, kako se čez čas razvijajo.

Za pošiljanje pisem se morate sicer registrirati, kar lahko storite tudi s svojim Google računom. Prav tako je pomembno, da skozi leta ohranite isti email račun, saj boste preko njega prejeli pismo. 

Sami sebi lahko pisma sicer pišete tudi preko email računov, če pismo napišete v emailu in ga razporedite, Googlov Gmail npr. omogoča načrtovano pošiljanje vse do leta 2069. Toda problem je, da ga lahko vidite, če pogledate v mapo, kjer imate načrtovane emaile. Tako si boste ponovno uničili presenečenje.

Neprecenljivo presenečenje in terapevtski učinek

Pisanje tovrstnih pisem je odličen način, da se zamislimo o sami sebi in o odločitvah, ki jih sprejemamo. Prav tako gre za dober način, kako se prepričate, da ne boste pozabili na pomembne odločitve, obljube in spomine ter občutke, ki jih vse to prinaša. Spomnite se lahko, kaj vam je bilo najpomembneje. Več kot samo to, pa so pisma dejanski časovni stroji. Z njimi lahko vidimo, kako smo se spremenili čez čas, kar je neprecenljiva izkušnja.

Sama sebi sem napisala pismo, prejela ga bom čez nekaj let. In spomnilo me je, kakšno neverjetno leto sem imela in za koliko moram biti hvaležna. Tako sem ponosna nase. Poglejmo, kaj mi bo prineslo 28. leto starosti,” je na Twitterju zapisala uporabnica omenjene spletne strani.

Ne gre pa samo za lepo presenečenje, uporabniki poročajo, da ima pisanje pisem zanje zelo pomirjajoč, terapevtski učinek. V pismu se namreč sami sebi izpovedo, podobne vaje na primer večkrat priporočajo tudi psihologi.