Če veste, katera živila je treba hraniti v hladilniku in katera na sobni temperaturi, lahko hrano veliko bolje izkoristite.

Paradižnik

Zrel paradižnik, bogat z vitaminom C, kalijem in drugimi zdravimi hranili, je boljši, če ga pustimo na sobni temperaturi, še posebej, če ga nameravate pojesti v naslednjem dnevu ali dveh, pravi dietetičarka Dana Green. "Nizke temperature bodo vplivale na teksturo in okus."

Krompir

Krompirja nikoli ne shranjujte v hladilniku. Hlajenje hitreje spremeni krompirjev škrob v sladkor, pri pečenju ali cvrtju pa lahko ti sladkorji proizvedejo kemikalijo akrilamid, ki je zdravju škodljiva, navaja Public Health England, izvršna agencija ministrstva za zdravje in socialno varstvo Združenega kraljestva.

Banane

Če ste kdaj dali banano v hladilnik, veste, da postane temno rjava, kar naj bi vam povedalo, da ni namenjena hlajenju, piše Avaz. Sproščajo pa tudi plin, ki uničuje drugo sadje, zato banane hranite stran od drugega sadja.

Bazilika

Zelišča, kot so bazilika, rožmarin in kadilo, se prehitro posušijo in izgubijo okus, če jih hranite v hladilniku. Namesto tega postavite zelišča stran od sončne svetlobe v majhen kozarec vode sobne temperature.

Čebula

Če čebule ne narežete ali olupite, jo hranite na hladnem, suhem, temnem in dobro prezračenem mestu. Pomanjkanje prezračevanja bo namreč zmanjšalo rok trajanja živila.