Zbrali smo zanimive alternative Hrvaški, ki vas ne bodo tako močno udarile po denarnici.

Fotografija je simbolična.

Vsesplošna draginja, ki je Evropo zavzela po koncu pandemije in začetku vojne v Ukrajini je vplivala tudi na povišane cene dopustovanj v najbolj priljubljeni počitniški destinaciji Slovencev, naši južni sosedi Hrvaški.
Dopustovanje na Hrvaškem ni več cenovno dostopno kot je bilo nekdaj, zato smo v ta namen zbrali zanimive alternative Hrvaški, ki vas ne bodo tako močno udarile po denarnici.

Kreta, Grčija

Kreta, največji grški otok, ima veliko možnosti preživljanja počitnic, od plaž s kristalno modrim morjem do odlične kulinarike. Prav tako je cenovno ugodna v primerjavi z drugimi turistično bolj obleganimi otoki kot sta Mikonos in Santorini. Direktni leti, ki povezujejo Srednjo Evropo s Kreto zmanjšajo stroške prevoza, medtem ko so cene hotelov bolj ugodne od manjših, bolj oddaljenih otokov, čigar pomanjkanje sob navadno zvišuje cene. Verski kraji, obrnjeni proti morju, kot sta samostan Paleokastritsa in cerkev svetega Spiridona v Rethymnonu, so brezplačni za obisk, kot tudi pohodništvo skozi prekrasno sotesko Samaria.

Vir: Twitter

Andaluzija, Španija

Ljubitelji raznolike kulinarike, neskončnih sončnih dni in živahne kulture bodo navdušeni nad to pokrajino v južni Španiji. Ovekovečena v operah ter živo prikazana v umetnosti in literaturi 19. stoletja, Andaluzija pogosto deluje kot sinonim za Španijo kot celoto: s soncem obsijana dežela trubadurjev s kitarami, nepremišljenih bikoborcev in obcestnih romskih pevcev. Čeprav je ta poenostavljeni portret morda zastarel, stereotipen in preveč romantičen, vseeno vsebuje element resnice. Andaluzija kljub modernizaciji ostaja živahen in strasten kraj.

Del privlačnosti Andaluzije izvira iz njene nenavadne zgodovine. Regija je osem stoletij ležala ob nestabilni meji med dvema verama in ideologijama: krščanstvom in islamom, ki sta to regijo preoblikovala v nekaj prav posebnega: starodavne mošeje, spremenjene v cerkve; ogromne palače, polne štukature; kuhinja, prežeta s severnoafriškimi začimbami, čajnice, ki spominjajo na mavrski način življenja in veriga vzvišenih belih mest, ki prevladujejo nad suho skalnato pokrajino, od Granade do naselij na vrhu hriba v provinci Cádiz. Trideset odstotkov Andaluzije spada pod zaščiteno naravno območje, večina je v parkih, ki so lahko dostopni.

Vir: Twitter

Albanska riviera, Albanija

Albanska riviera hitro postaja ena izmed najbolj priljubljenih obmorskih destinacij v Evropi – in to z dobrim razlogom – še posebej, če uživate v sproščujočih počitnicah na plaži. Obilje čudovitih plaž, neverjetna pokrajina, okusna hrana, nizke cene in več kot gostoljubni domačini zgolj dodajajo k lepoti albanske riviere kot vrhunske poletne destinacije.
Albanska riviera je naravnost pravšnja destinacija za ljubitelje hrvaške obale, ki so jih vrtoglave cene dopustovanja na Hrvaškem v zadnjih letih zadržale doma. Riviera obiskovalcem ponuja veliko različnih možnosti in krajev, ki jih je vredno obiskati: od večjih mest kot sta Vlora in Saranda, do narodnih parkov kot je Butrint in majhnih ribiških vasic.

Vir: Twitter

Karpati, Romunija

Ljubitelji gor in narave ne morete zgrešiti z aktivnim dopustom v romunskih Karpatih. Karpati pa niso še eno povprečno gorovje, ki obiskovalce privablja zaradi svojih pohodniških poti in smučišč v zimskem času. To gorovje slavi bogato folkloro, kjer se prepletata zemlja in legenda. Tamkajšnje visoke pohodniške poti vas vodijo skozi pravljice o volkodlakih in čarovnicah, ki izvirajo iz oddaljenih saških vasi.

Volkovi, medvedi in risi tavajo po divjih pragozdovih, orli se dvigajo med oddaljenimi, skalnatimi vrhovi, ki so izmed najmanj obiskanimi v Evropi, in divje rože cvetijo brez motenj človeka. Na transilvanski planoti razpadajoči gradovi gledajo na srednjeveške vasi, kjer skupnosti živijo življenjski slog, čigar ritem se skozi stoletja ni spremenil.
Gorovje se razteza od Češke preko Slovaške, Poljske, Madžarske, Ukrajine in se konča v Romuniji. Toda kljub temu, da se razteza čez 7 držav, se 51 % Karpatov nahaja na ozemlju Romunije.

Na celotnem območju Karpatov v Romuniji najdemo 12 narodnih parkov, najboljši izmed njih so narodni parki Apuseni, soteska Bicazului – Hășmaș, Călimani, Ceahlău, Piatra Craiului in Retezat. V Karpatih prav tako najdete ogromno graščin, tudi grad Bran, ki je znan kot grad grofa Drakule.

Vir: Twitter

Mestni oddihi

Preživljanje časa v katerem koli mestu je lahko eden najučinkovitejših načinov, da se dotaknete kulture te države. Ne glede na to, ali je to intenziven vikend ogledov ali štirinajst dnevno spoznavanje nove soseske, mestni oddih ponuja popolno potopitev v globino in karakter kraja, ki jo obalna letovišča in oddaljeni podeželski hoteli le redkokdaj omogočijo.

Vendar se lahko mestni oddih kaj kmalu spremeni v krut udarec vaši denarnici. Cenovno ugodne letalske karte v evropska velemesta kot so London, Pariz in Barcelona boste plačali na drugačen način: z vrtoglavimi cenami namestitve, hrane in kulturnih aktivnosti.

V ta namen smo zbrali smo dva mesta z vrhunsko kulinarično ponudbo, atraktivnim kulturnim dogajanjem in bogato zgodovino, ki so primerna nižjemu potovalnemu proračunu.

Izmir

Turčija je vedno dobra ideja, ne glede na vaše želje počitnikovanja. Za mestne navdušence so tukaj Istanbul, Ankara in Izmir, za tiste izmed vas, ki radi lenarite na plaži je južna obala države naravnost prava, tisti, ki pa svoj prosti čas raje zapravite v gorah in naravi, pa boste navdušeni nad vzhodnimi gorami Turčije.

Na turški obali Egejskega morja se Izmir, tretje največje mesto Turčije, še vedno uspešno upira visokim dvigom cen, ki so močno prizadele druga turška mesta kot sta Istanbul in Antalya. Izmir se prav tako uspešno upira mnogim turističnim pastem, ki že nekaj časa pestijo turistični prostor Turčije, hkrati pa ohranja svojo večtisočletno zgodovino, z starorimsko agoro in Kemeraltı bazarjem na čelu. Zgodovinska prizorišča in arhitekturne relikvije v Izmirju sobivajo s svetovljansko kulturo in bogato tradicionalno kuhinjo. Uro vožnje iz mesta pa se nahaja Efez, starodavno mesto, ki ga je zgradila antična grška civilizacija.

Vir: Twitter

Krakov

Zgodovinski Krakov je drugo največje in eno najstarejših mest na Poljskem. Začetki mesta, ki leži ob reki Visli v regiji Male Poljske, segajo v 7. stoletje. Krakov tradicionalno velja za eno vodilnih središč poljskega akademskega, kulturnega in umetniškega življenja ter eno najpomembnejših gospodarskih središč Poljske.

Srednjeveško mesto, ki je bilo glavno mesto Poljske od leta 1038 do 1569 je odlična destinacija za vsak okus, z ugodnimi namestitvenimi možnostmi in kulturno sceno. Čeprav je v zadnjih letih zaradi nizkih cen alkoholnih pijač in klubov postal središče fantovščin, se tem skupinam zlahka izognete in izkoristiti nizke cene, ne da bi vas motili. Uveljavljena kultura ulične hrane pomeni, da si lahko privoščite kosilo na poti za samo nekaj evrov, znamenitosti, kot so bazilika sv. Marije, grad Wawel in številni specializirani muzeji, pa niso drage.

Vir: Twitter

Dolenjska

Na prijeten poletni oddih se ne rabite odpraviti daleč. Na ljubitelje narave, športa, kulinarike in kulture čaka manj opevana in prekrasna Dolenjska, dežela kozolcev, cvička, reke Krke, termalnih vrelcev in zidanic.

Grad Otočec

Grad Otočec ne ponuja doživetja zgolj na kulturnem področju, temveč ponuja tudi veliko športnih možnosti. Za športne navdušence sta na razpolago kolesarjenje po stranskih poteh grada Otočec in igranje golfa na golf igrišču Otočec.

Vir: Twitter

Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki je najmanjše in hkrati tudi najstarejše mesto na Dolenjskem, zaradi številnih poplav in ker mesto z vseh strani obliva reka Krka, pa je mesto dobilo naziv dolenjske Benetke.

Obisk Dolenjske brez čofotanja v reki Krki in toplicah ter prekrasnega Novega mesta vsekakor ni popoln. Reka Krka ponuja veliko ljubiteljem narave, pohodništva in kampiranja.