Znan pregovor pravi, da obleka naredi človeka, a so okoli njega dokaj pogoste polemike, saj številni menijo, da je tisti, ki naredi obleko, človek …

Morda ste privrženci prve, morda druge trditve, neodvisno od tega pa se najbrž strinjamo, da so še bolj kakor obleka pomembni čevlji.

Navsezadnje čevlji ne vplivajo le na videz, temveč tudi držo, način hoje, varnost, splošno počutje, udobje in še marsikaj. Z drugimi besedami: čevlji vplivajo na zdravje!

Ker v njih marsikdo med nami preživi večji del dneva, ne čudi, da je izkušnja, če se nam čevlji ne prilegajo, boleča. In enako neprijetno je, ko se moramo od para udobnih čevljev, s katerim smo prehodili marsikatero spomina vredno pot, ločiti. A to v resnici ni potrebno.

Čevljarska obrt že vrsto let ponovno pridobiva na veljavi, zato popravilo čevljev že nekaj časa ni več povezano le s pohodniško ali z delovno obutvijo, ker se tisti, ki se zavedajo škodljivega vpliva smeti na okolje, vse pogosteje zatekajo v popravilo namesto k nakupu novih čevljev.

Za to je več razlogov.

  1. Popravilo čevljev vpliva na zmanjšanje odpadkov. Čevlje je, ker so izdelani iz različnih materialov, težko (ali celo nemogoče) reciklirati, upoštevajoč še, da se nam večinoma pokvari ali obrabi le del čevlja (za primer podplat ali zadrga), in to najpogosteje le na enem čevlju, pa kupovanje novih postane zares povsem nesmiselno.
  2. Popravilo čevljev izboljša naše finančno stanje. Kakovostni čevlji niso poceni. Poleg tega zahtevajo ustrezne vzdrževalne posege, kljub temu pa jih ti ne obvarujejo obrabe, povzročene z napakami v mehaniki hoje. A je popravilo čevljev zagotovo veliko cenejše (in navsezadnje hitrejše) od nakupa novih.
  3. Popravilo čevljev stopalom zagotavlja večje udobje. Popravilo čevljev ni povezano le z menjavo podplata, zadrge na škornjih ali petke. Popravilo čevljev pomeni šivanje, krpanje, lepljene in raztegovanje ter med drugim zajema dodajanje (debelejšega) podplata, da bi se izboljšala mehanika hoje, raztegovanje, če so čevlji pretesni, in vstavljanje dodatnih vložkov, če so ti preveliki.

Vsa našteta popravila čevljev, prav tako nahrbtnikov in torbic, izvajajo v poslovalnicah Ključek z več kakor tridesetletno tradicijo izdelave ključev ter popravil čevljev in avtomobilskih ključev ter kopiranjem oziroma programiranjem teh.

Popravilu čevljev ali nakupu novih se je mogoče izogniti z ustreznim vzdrževanjem!

Vsekakor drži, da se čevlji, v katerih ne hodimo, temveč se v njih le vozimo z ene lokacije na drugo, ne morejo niti obrabiti niti poškodovati. In drži, da bodo tisti, ki jih nosimo le občasno, najbrž zdržali dlje, kot tudi to, da je delovna in pohodniška obutev izdelana z mislijo na vse možne vremenske razmere, povečano obremenitev ter razgibane podlage. Kar seveda pomeni, da je dokaj odporna na zunanje vplive.

Nekatere čevlje tako brez težav nosimo leta … je pa to v veliki meri odvisno od shranjevanja, čiščenja in vzdrževanja.

Kaj torej uvrstiti na seznam opravil, s katerimi se bomo izognili nakupu novih in obenem odložili popravilo čevljev?

Za najkakovostnejši in obenem najstarejši material za izdelavo čevljev še vedno velja USNJE (najpogosteje koža goveda, ovce ali koze). Gre za zračen, vzdržljiv, raztegljiv material, ki zahteva redno čiščenje s pomočjo paste, nanos impregnacijskega sredstva še pred prvim nošenjem (in po vsakem stiku z vlago ali mokroto) in poliranje.

Da bi se izognili popravilu čevljev, izdelanih iz usnja, ki stopalu zagotavljajo visoko mero udobja – predvsem, ker se usnje prilagaja obliki stopal, razteguje in obenem vrača v prvotno obliko – je te ob vsakem stiku z dežjem treba posušiti, nikakor pa jih odložiti v plastično vrečko, ker bodo splesneli.

Nasprotno se impregnacija za LAKIRANO USNJE odsvetuje, ker ta zmanjša sijaj. Povsem zadostuje čiščenje z vlažno krpo, najbolje flanelasto, in nanos posebnih krem, izbira katerih je odvisna od barve ter strukture sintetičnega materiala, na katerega je nanešen lakirni premaz.

Prav vsi SINTETIČNI MATERIALI posnemajo naravno usnje ali odražajo neobičajne teksture, zaradi česar sta otežena vzdrževanje in popravilo čevljev te vrste. Kljub temu je načeloma dovolj, če jih obrišemo z mehko, vlažno gobico iz blaga, na katero lahko dodamo kanec čistilne tekočine.

Še zahtevnejši za vzdrževanje je SEMIŠ. Ta zahteva nakup posebnih ščetk iz bodisi gume bodisi ščetin, ki preprečijo, da bi umazanija prodrla med vlakna, več kakor priporočeno pa je, da čevlje po vsaki nošnji pospravimo v omaro, saj se ob izpostavljenosti mikrodelcem na njih nabira prah, kar jih na daljši rok uniči.

Dandanes precej priljubljen TEKSTIL, namenjen izdelavi poletnih čevljev, je treba krtačiti in nanj nanesti ustrezno razpršilo, s katerim poživimo barvo, ter se strogo izogibati mokremu vremenu. Prav tako je po vsaki nošnji v čevlje priporočljivo vstaviti čevljarska kopita, da ne pride do deformacije. Čevljev, izdelanih iz tekstila, sicer nikoli ne peremo.

Pohodna in delovna obutev

V pogledu nege in vzdrževanja so pohodni ter delovni čevlji nekoliko posebni, a se ne glede na to za popravilo čevljev največkrat odločamo prav v povezavi s pohodno ali z delovno obutvijo.

Cilj tako ene kot druge je zagotoviti (in ohraniti) vodoodbojnost, kar dosežemo z rednim nanašanjem impregnacijskega sredstva, obdržati zračno prepustnost, zaradi katere se izloča odvečna vlaga, in tudi po preteku časa ohraniti nespremenjen videz, ključen za doseganje varnosti.

Popravilo čevljev najučinkoviteje odložimo, če iz pohodne ali delovne obutve tu in tam izvlečemo vložke ter jih pustimo na prostem, da se prezračijo, po potrebi posušijo, odstranimo vezalke, čevlje od zunaj očistimo z vodo, ščetko in krpo, notranjost pa z vlažno krpo, nakar jih pustimo, da se posušijo (a ne na direktnem soncu ali radiatorju) in nazadnje po njihovi celotni površini nanesemo sredstvo za impregnacijo, ki je lahko v obliki kreme ali razpršila. Pri tem je pomembno, da je čevelj povsem suh in še bolje, če pred nanosom razpršila v čevelj vtremo kremo.

O vsem tem svoje stranke poučijo čevljarji, ki v kateri od štirih ljubljanskih poslovalnic podjetja Ključek poskrbijo za hitro, kakovostno in ugodno popravilo čevljev, pa naj bodo to delovni ali pohodni čevlji, nemara salonarji, športni copati ali škornji. Popraviti je mogoče skoraj vsakega.