Lajfstajl

Lubenica je najbolj priljubljen poletni sadež. Kako izbrati najboljšo?

Uredništvo , 08.07.23 ob 11:42

Pred nakupom lubenice je treba preveriti več stvari.

Lubenica je najbolj priljubljen poletni sadež. Kako izbrati najboljšo?

Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako izbrati najboljšo lubenico.

Teža lubenice
Pred nakupom lubenice je treba preveriti več stvari. Najprej bodite pozorni na težo lubenice, ker igra veliko vlogo. Ko je lubenica zrela, je trša, zato je najbolje izbrati lubenice želene velikosti. Nato poskusite dvigniti vsako od njih. Če sta lubenici enake velikosti, izberite najtežjo.

Rumeni del
Verjetno ste opazili, da ima večina lubenic nekje rumen del na skorji. Označuje kraj, kjer je ležala med odraščanjem. Bolj ko je madež rumen, bolj je lubenica zrela. Izogibajte se lubenicam, ki imajo belo ali zelo bledo liso, saj to pomeni, da je bilo sadje obrano prezgodaj.

Izberite pravo obliko
Poiščite lubenico, ki je bolj okrogla in bolj enotne oblike, v nasprotju z ovalno. Okrogle lubenice so slajše, ovalne pa manj aromatične.

Listni pecelj
Bodite pozorni tudi na pecelj, če je. Če je suha, pomeni, da je lubenica zrela, če pa je zelena, pomeni, da je bila obrana prezgodaj.

Potrkaj

Čeprav vas morda drugi radovedno gledajo, vam lahko tapkanje po lubenici pomaga izbrati najboljšo. Nežno potrkajte po sadju in poslušajte zvok, ki ga oddaja. Če zveni globoko in votlo, to pomeni, da ima lubenica več vode in je verjetno zrela. Nasprotno pa, če je vaše tapkanje glasnejše, je to lahko znak, da je lupina predebela in sadež še ni popolnoma zrel.

.