Lubenice so osvežujoče in okusno poletno sadje, vendar lahko predstavljajo tudi tveganje za okužbo z listeriozo. Listeria monocytogenes, bakterija, ki povzroča listeriozo, se lahko nahaja na skorji lubenice, zato jo morate pred pripravljanjem in uživanjem najprej vedno dobro oprati. Poskrbite, da odstranite morebitne umazanijo in bakterije iz zunanjega dela, preden jo začnete rezati. Dobro je tudi, če nož in desko za rezanje, ki ste ju uporabili za rezanje lubenice, takoj po uporabi dobro operete z vročo vodo in detergentom.

Tveganje za okužbo je sicer majhno, a se ob osnovnih higienskih pogojih izniči.

Simptomi listerioze

Simptomi listerioze so lahko blagi, podobni gripi, in vključujejo povišano telesno temperaturo, bolečine v mišicah, glavobol in bruhanje. V nekaterih primerih pa je lahko okužba resna, zlasti za nosečnice, saj lahko povzroči splav ali smrt ploda.

Lubenice kot odlična poletna osvežitev

Če upoštevate osnovne higienske pogoje, so lubenice odlična in zdrava poletna osvežitev. V 100 gramih je le 30 kalorij, vsebujejo veliko vode, ki je za nas poleti zelo pomembna, hkrati pa je bogata z vitaminoma A in C, kalijem in magnezijem.

Lubenica je tudi odličen vir antioksidantov. Vsebuje likopen, močan antioksidant, ki ima protivnetne lastnosti in učinkovito ščiti pred boleznimi. S shranjevanjem v hladilniku lahko sicer nekaj antioksidantov izgubi.