Pred nami je vroč vikend, s temperaturami krepko čez 30 stopinj Celzija. Ker vročina lahko slabo vpliva na nekatere skupine ljudi, je po poročanju portala Žurnal24 smiselno upoštevati navodila zdravnikov iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC Ljubljana), ki opozarjata, da je vročina pogost razlog za resno poslabšanje zdravstvenega in funkcionalnega stanja starejših ljudi. "Bolj ogroženi bodo posamezniki, ki prejemajo zdravila za nižanje krvnega tlaka ali odvajanje vode oziroma morajo upoštevati omejitev vnosa tekočine. Izjemno ogroženi bodo onemogli stari ljudje, ki so pri zagotavljanju termalnega ugodja in vnosa tekočine odvisni od drugih oseb."

Posebno opozorilo za tiste, ki jemljejo zdravila za nižanje krvnega tlaka

Zdravnika pojasnjujeta, da v poletnem času človekov organizem zaradi visokih temperatur izgublja več tekočine, posledično pa se lahko spremeni oziroma poveča učinkovitost zdravil za zniževanje krvnega tlaka ali zdravil za odvajanje vode. Pri zdravilih za hipertenzijo se krvni tlak lahko preveč zniža, zato je poleti priporočeno dvojno merjenje krvnega tlaka, v sedečem in stoječem položaju. Če je krvni tlak, ki je izmerjen stoje, nizek, je priporočljivo zmanjšati ali celo prehodno opustiti predpisani odmerek zdravila ter se o tem posvetovati tudi z osebnim zdravnikom.

Zdravila za odvajanje vode pa v poletnem času lahko povzročijo prekomerno izsušenost telesa. Zato je v času visokih temperatur koristno:

  1. dnevno merjenje krvnega tlaka sede in stoje. Ob rednem jemanju zdravil za nižanje krvnega tlaka je slednji lahko nizek najprej stoje, nato pa tudi sede.
  2. dnevno tehtanje

Kako ukrepate:

  1. Če je krvni tlak stoje nizek, zmanjšate ali prehodno opustite odmerek zdravil za nižanje krvnega tlaka. O tem obvestite osebnega zdravnika.
  2. Če se telesna masa zniža pod običajno ali ciljno, zmanjšate ali prehodno opustite zdravila za odvajanje vode. O tem obvestite osebnega zdravnika, še pišejo.