Lajfstajl

Bi pokusili zmagovalni koktail iz ajdovih žgancev in kisle smetane?

Uredništvo , 17.06.23 ob 21:45

Vsak tekmovalec je imel za predpripravo na voljo štiri minute, nato pa je moral koktajl zmešati v osmih minutah.

Bi pokusili zmagovalni koktail iz ajdovih žgancev in kisle smetane?

V Kranju so ta teden v organizaciji podjetja ARC-Kranj priredili tekmovanje v mešanju koktajlov. Zmagal je Gal A. Pilko, ki se je po idejo za svoj koktajl ozrl k slovenski tradiciji – ajdovim žgancem in kislemu mleku. Zmagovalec je za nagrado dobil večjo različico gina Citadelle ter potovanje v Pariz.

V prvem delu tekmovanja je deset tekmovalcev najprej pripravljalo klasične, vsem poznane koktajle. “Barmani se moramo najprej naučiti priprave klasikov, saj so to osnove,” je pojasnil eden od treh sodnikov Kevin Kos.

Šest najboljših barmanov si je prislužilo vstopnico v finale. V njem so pripravili svoje kreacije oziroma izpeljanke koktajla Tom Collins.

Sodniki so po besedah Kosa ocenjevali izgled in okus koktajla, uporabo lokalnih sestavin, pa tudi nastop tekmovalca. Vsak tekmovalec je imel za predpripravo na voljo štiri minute, nato pa je moral koktajl zmešati v osmih minutah. Strokovno komisijo sta poleg Kosa sestavljala še Jan Križaj in Aleksandra Lavrova, predstavnica podjetja Maison Ferrand.

Ideja iz slovenske tradicije

Pilko se je po idejo za svojo izpeljanko ozrl k slovenski tradiciji – ajdovim žgancem s kislim mlekom. Koktajl je pripravil iz popečene ajde, infuzirane z ginom. Gin je podaljšal s sodo, narejeno iz klarificiranega sveže stiskanega soka vipavskih breskev in sirotke jogurta, ki jo je dodatno infuziral z breskvinimi koščicami. Svoj koktajl je poimenoval “Peach, don’t kill my vibe“.

 

Galov koktajl je zajemal celoto, ki smo jo iskali. Vidi se, da je že izkušen maček,” je poudaril Kos. Rezultati prvih treh uvrščenih so bili po njegovih besedah sicer zelo tesni, saj so vsi trije tekmovalci uporabili trajnostne metode.

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51