Maribor

V SNG Maribor danes spletna premiera predstave Romeo in Julija

Uredništvo , 14.02.21 ob 09:18

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes izvedla spletno premiero najslavnejše ljubezenske zgodbe vseh časov Romeo in Julija v režiji Aleksandra Popovskega. Tragedija velikega angleškega barda Williama Shakespeara je bila na mariborskem dramskem odru nazadnje uprizorjena pred 70 leti.

V SNG Maribor danes spletna premiera predstave Romeo in Julija

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes izvedla spletno premiero najslavnejše ljubezenske zgodbe vseh časov Romeo in Julija v režiji Aleksandra Popovskega. Tragedija velikega angleškega barda Williama Shakespeara je bila na mariborskem dramskem odru nazadnje uprizorjena pred 70 leti. Predstava bo na sporedu ob 20. uri, vstopnice si lahko zagotovite tukaj.

V naslovnih vlogah bosta nastopila Žan Koprivnik in Julija Klavžar, za katero bo to profesionalni debi na odru mariborske Drame. Usode tragične ljubezni med Romeom in Julijo ne zaznamujejo njuna dejanja, ampak družba, v kateri živita, ob premieri izpostavljajo v SNG Maribor.

Najslavnejša ljubezenska zgodba znova po 70 letih

V mariborski Drami je bila ta slovita tragedija na sporedu samo dvakrat; prvič leta 1929 in drugič leta 1951. Režiser in umetniški direktor Drame SNG Maribor Popovski se je zato odločil, da jo zdaj ponovno uvrsti na repertoar. “Veste, kaj je razlog, da Romeo ne dobi pisma, v katerem Fra Lorenco piše o načrtu z Julijo? Zaradi kuge v Mantovi. Zgodovina se ponavlja v svoji najslabši različici. A hkrati se skozi zgodovino ponavlja tudi ljubezen,” je navedel.

Poleg Žana Koprivnika in Julije Klavžar igrajo še Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Matevž Biber, Vojko Belšak, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Petja Labović, Blaž Dolenc, Davor Herga, Eva Kraš, Mateja Pucko in Mirjana Šajinović.

Prevajalec je Srečko Fišer, avtorja priredbe Aleksandar Popovski in dramaturginja Nina Kuclar Stiković. Pod scenografijo se podpisuje Sven Jonke, kostumografijo Jelena Proković, skladatelj je Marjan Nečak in koreograf Žigan Krajnčan.

STA