Kultura

Sto let od generalove akcije za severno slovensko mejo

Uredništvo , 22.11.18 ob 02:03

Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor potekala državna proslava.

Na predvečer državnega praznika, dneva Rudolfa Maistra, bo drevi v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor potekala državna proslava. Letos namreč mineva natanko sto let od generalove akcije za severno slovensko mejo. Slavnostni govornik bo predsednik državnega zbora Dejan Židan.

Je domoljubje kolektiven ali intimen občutek?

Umetniški program proslave z naslovom Impresije domoljubja je vsebinsko zasnoval režiser Bojan Labović, ki pravi, da glavni motiv izhaja iz vprašanja, ali je domoljubje kolektiven ali intimen občutek.

Avtorska ekipa, ki jo sestavljajo še glasbenik in skladatelj Vasko Atanasovski, scenografka Petra Veber, oblikovalec svetlobe in videa David Orešič, koreografka Valentina Turcu in kostumografka Belinda Radulović, si zastavlja vprašanje, če smo takšnega domoljubja sposobni tudi danes.

Prenos prireditve tudi na televiziji

Na prireditvi, ki jo bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na prvem programu Televizije Slovenija in Radia Slovenija ter na spletnem portalu Radiotelevizije Slovenija, udeležil pa se je bo vrh državne politike, bodo med drugim sodelovali tudi zastavonoše veteranskih organizacij, nosilci bojnih zastav ter Orkester Slovenske vojske.

Več deset dogodkov

Maribor obeležuje 23. november kot dan, ko je general Rudolf Maister leta 1918 osvobodil mesto izpod nemške oblasti in ga zagotovil Sloveniji. S četrtkovo prireditvijo bodo v mestu sklenili Maistrovo leto 2018, ki so ga od marca izvajali s ciljem predstavitve pomena Maistra za ta del države.

V osmih mesecih se je zvrstilo več deset dogodkov na različnih lokacijah v mestu in okolici, poleg tega pa so izvedli še literarni natečaj in predavanja na temo Maistra po šolah po vsej Sloveniji.

STA