Mariborska knjižnica v letošnjem letu praznuje 70. obletnico. Kljub velikemu jubileju prihodnost glavne mestne knjižnice na Rotovškem trgu še vedno ostaja neznanka.

S praznovanjem so pričeli že ob začetku leta, ko so izdali zbornik pravljic iz simpozija izpred dveh let, glavni del obeleževanja jubileja pa se bo odvil v soboto, 8. junija, ob 8. dnevu Mariborske knjižnice z že tradicionalnim sloganom »Povežimo bregove«.

Izpostaviti želijo predvsem problematiko Rotovške knjižnice

8. dan Mariborske knjižnice namenjajo praznovanju 70. jubileja knjižnice – tudi tokrat bodo promovirali knjižnico in predstavili svoje bogate vsebine in dejavnosti ter opozorili na še vedno nerešene probleme s prostori.

Stalnice so tek ob Dravi v podporo knjižnici, sodelovanje z Dramo SNG in Lutkovnim gledališčem Maribor, popusti na članarine in dolgove, ponudba zdravih jedi in napitkov lovrenških zeliščark, predstavitev bibliobusa in še veliko zanimivih vsebin: »Pripravili smo razstavo o več kot desetletnem dogajanju z načrti za naše prostore. In veselimo se nastopa posebnega gosta Zorana Predina. Lepo vabljeni, pridružite se nam na Rotovškem in Glavnem trgu!,« je dejala direktorica knjižnice Dragica Turjak.

Že tradicionalni tek

Bregove bodo že tradicionalno povezovali z rekreativnim tekom v znak podpore Mariborski knjižnici. Letos slogan želi tudi preprečevati bregove, ki so v glavah – mestno vodstvo tako nagovarjajo, da Maribor novo knjižnico potrebuje.

Simbolno želijo zbrati sedemdeset tekačev, ki bodo pretekli sedem kilometrov dolgo pot, od Rotovškega trga do Dravskih elektrarn na Obrežni ulici in nazaj. Večji del poti poteka po slikoviti makadamski, neprometni poti ob Dravi.

Razstava (Pre)nova osvetljuje knjižnično sago

Razstava, ki jo je ob 70. obletnici pripravila Slavica Turniški Simionova je letos drugačna. »Glede na to, da zgodba Mariborske knjižnice še ni dočakala svojega epiloga, smo se prav namensko odločili, da se z razstavo omejimo na dogodke od leta 2008 do leta 2019, torej na obdobje, ko potekajo intenzivna pogajanja o novi lokaciji knjižnice. Naslov razstave ni tako izviren, a je zelo zgovoren – (Pre)nova,« je dejala.

V enajstih letih je bilo v igri tudi enajst lokacij. Za razstavo je posnetke lokacij priskrbel renomiran fotograf Branimir Ritonja, ob fotografijah na Rotovškem trgu pa stojijo izseki iz novinarskih prispevkov o prenovi knjižnice. V času od leta 2008 se je teh nabralo več kot 150.

Knjižnica je osnovna pravica vsakega občana

Na 8. dnevu Mariborske knjižnice bo spregovoril tudi župan Saša Arsenovič, ki naj bi želel Rotovško knjižnico ohraniti na lokaciji, torej revidirati stare projekte, ki so nastali 2008, jih posodobiti  in nato realizirati investicijo na tej lokaciji.

Turjakova je ob tem dejala, da je knjižnica obvezna javna služba in je zanjo potrebno zagotoviti pogoje za delovanje, ki jih mora ustvariti ustanovitelj: »Knjižnica je na prvem mestu, je ena od osnovnih pravic vsakega občana. To ni neka fakultativna dejavnost, za katero je pač fino, da jo Maribor ima, ampak je obvezna in zato bi morala biti na prvem mestu.«

Program

Bregove bodo povezovali :

  • s tradicionalnim rekreativnim tekom v znak podpore Mariborski knjižnici.
  • z glasbenim gostom Zoranom Predinom, lutkovno predstavo,
  • razstavo 11 let – 11 lokacij
  • dogajanjem na stojnicah vse dopoldne (vstopnice za Noč Drame SNG Maribor – 15.6. ob 21.00 v avditoriju Lutkovnega gledališča, Igroteka, predstavitev programa IZUM, LGM)

Časovnica:

  • 8.15 – Ogrevanje pred tekom
  • 8.30 – Start teka
  • 10.00 – Lutkovna predstava Pavliha v večnamenski dvorani Rotovž, Rotovški trg 2/I,   predstavitev Igroteke na Rotovškem trgu
  • 10.40 – Delavnice – ustvarjalnice za otroke
  • 11.00 – Nagovor – Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice in Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor
  • Koncert osrednjega glasbenega gosta Zorana Predina, prijatelja in podpornika knjižnice

Na Glavnem trgu bo na ogled bibliobus, na stojnici z odpisanimi knjigami si bodo obiskovalci lahko izbrali tudi kaj zase. Knjižnične dolgove in članarino lahko ta dan v Knjižnici Rotovž, Pionirski knjižnici Rotovž, Čitalnici in na bibliobusu člani knjižnice ob vračilu gradiva poravnajo s 50 % popustom.