Kultura

FOTO: Kmalu odrska premiera Ježkovih Naninih pesmi

Uredništvo , 22.09.21 ob 13:45

Manj znana poezija Frana Milčinskega – Ježka bo kot glasbeno-plesna uprizoritev kmalu zaživela tudi na odru SNG Maribor.

FOTO: Kmalu odrska premiera Ježkovih Naninih pesmi

V torek, 28. septembra 2021, ob 18. uri v Veliki dvorani bodo premierno uprizorili Ježkove Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu ter v koprodukciji Drame in Opere in Baleta SNG Maribor ter Cankarjevega doma. Devet mesecev po spletni premieri bo občinstvo glasbeno-plesno uprizoritev Nanine pesmi na znamenita besedila Frana Milčinskega – Ježka videlo še v živo.

Izhodišče projekta je glasbena slikanica Nanine pesmi, ki predstavlja manj znano Ježkovo poezijo. Uprizoritev slika zgodbo o odraščanju deklice ob dedku in spoznavanju njunega skupnega vesolja risarij, igračk ter sanjskega sveta.

Nastopajo: Nana Milčinski, Bojan Maroševič in Baletni ansambel SNG Maribor: Ema Perić, Adriana Cioata, Metka Masten, Ines Uroševič, Tanja Baronik, Satomi Netsu, Tiberiu Marta, Sytze Jan Luske, Jan Trninič, Vadim Kurgajev, Mircea Golescu, Cristian Popovici, Lucio Mautone, Mateo Magalotti in Alexandru Pilca.

Foto: Miran Waldhütter

Nanine pesmi je Ježek napisal svoji vnukinji

Koreografinja in režiserka Valentina Turcu je svojo izkušnjo med ustvarjanjem glasbene, dramske in plesne uprizoritve Nanine pesmi opisala kot povsem drugačno vstopanje v svet domišljije, ki se spleta v dialogu med dedkom in vnukinjo: “Zdi se mi, da se bodo lahko otroci z nami počutili hkrati doma, v določenih trenutkih na potovanju in obenem tudi v brezmejnem vesolju, ki ga prežemata domišljija in srčnost.”

Nana Milčinski, ki pesmi interpretira na odru, je povedala: “Nanine pesmi so pesmi, ki jih je napisal moj dedek, Frane Milčinski – Ježek o meni, zame in so nastajale od mojega rojstva do približno tretjega leta.” Dodala je: “Sama se v uprizoritvi pojavljam in izginjam na različne načine: kot tista Nana, ki sem nekoč bila in nisem več in se je v nekaterih trenutkih le bežno spominjam ali pa je v drugih še vedno del mene, tako živa kot včeraj.”

Foto: Miran Waldhütter

Vabljeni na sprehod po spominih

Ježkov citat ‘kar v srcu imaš rada, vse tebi pripada’, ki je postal nekakšen moto uprizoritve, je pomenljivo vplival na zasnovo vizualne estetike uprizoritve. “Želela sem ustvariti magično, poetično, subtilno uprizoritev. Kot nekakšen sprehod po spominih v popolnoma novem gledališkem žanru,” pravi Valentina Turcu.

“Ta zgodba je naposled zaživela tako na odru kot v resničnem življenju, s tem pa je postala točno takšna, kot sem si jo želela: čarobna in srčna,” pravi Nana Milčinski.

Otroško gledališče je, kot ugotavlja Valentina Turcu, v esenci preprosto, a prav v tem tiči največja past odraslih: “Otrok ima izjemno senzibilno, skorajda lasersko natančno percepcijo in vidi skozi srce, zato mu moramo dovoliti, da sam raziskuje in sproti ustvarja.”

Foto: Miran Waldhütter

Jani Hace in Matija Krečič sta avtorja glasbenih aranžmajev. Glasbo podpisujejo Anja Pavlin, Jan Medle, Peter Penko, Janez Dovč, Tomaž Okroglič Rous, Jani Hace. Avtor veznega besedila je Nejc Gazvoda, video je prispeval Rok Predin, scenograf je Matic Kašnik, kostumografinja Nataša Recer.

Dramaturški sodelavec je Vili Ravnjak, asistentka koreografinje Tanja Baronik, oblikovalec luči Tomaž Premzl, tonski mojster Gregor Mendaš. Glasbo so posneli Simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko Simona Robinsona, koncertna mojstrica Oksana Pečeny Dolenc, Zbor Opere SNG Maribor, zborovodkinja Zsuzsa Budavari-Novak, miks in mastering je naredil Danilo Ženko, glasbeni producent je Jani Hace.

Foto: Miran Waldhütter