V uredništvo Maribor24.si smo dobili pismo ogorčenega bralca. V njem nam je razkril zgodbo, kjer razkriva osebo, ki bi se naj ukvarjala z nelegalnimi pasjimi borbami.

V uredništvo Maribor24.si smo dobili pismo ogorčenega bralca. V njem nam je razkril zgodbo, kjer razkriva osebo, ki bi se naj ukvarjala z nelegalnimi pasjimi borbami. Od njega smo dobili pismo, podkrepljeno z dokazi (spletne strani, facebook profili ter komentarji, fotografije in imena), ki pa jih v celoti zaradi preiskave zaenkrat še ne moremo objaviti. V nadaljevanju objavljamo del pisma in izjavo Policijske uprave Maribor.
 
Ogorčen bralec nam je razkril, da so na družbenem omrežju Facebook razkrili osebo ženskega spola, ki naj bi se ukvarjala z nelegalnimi pasjimi borbami. Omenjena oseba naj bi imela doma pse namenjene za pasje borbe. Bralec je nato našel še spletno stran, kjer naj bi bilo razvidno, da gre celo za nekakšno združbo, kjer so objavljena pravila borb v angleškem jeziku. Pri organizaciji pasjih borb naj bi sicer pomagal njen mož. Ta ima na svojem Facebook profilu kot študij celo navedeno: Pitbulls (Gamedogs). Za oba zakonca se domneva, da naj bi prihajala iz Maribora oz. okolice in bi naj imela pri pasjih borbah veliko vlogo. 
 
Prijava je podlaga za sum obstoja dejanja
Bojan Kitel iz PU Maribor, je za spletni portal Maribor24.si pojasnil, da je policija prejela prijavo za sum mučenja živali, ki jo preverjajo. In dodal, da iz prijave ne izhajajo podatki o kraju in času storitve kaznivega dejanje, zaradi česar zaenkrat ne morejo potrditi obstoj konkretnega kaznivega dejanja.
Kot so še nam na vprašanje o konkretni prijavi odgovorili iz PU Maribor, je sama objava fotografij psov in teksta o pasjih borbah podlaga za sum, da je bilo dejanje storjeno, policisti pa bodo zadevo preverili in v primeru potrditve nadaljevali z zbiranjem obvestil v skladu z Zakonom o kazenskem postopku.
 
 
 
Z borbami do zaslužka
Bralec nam je v pismu še zapisal, da je iz fotografij razvidno, da so psi namenjeni za borbe, po vsej verjetnosti zvezani nekje daleč od socializacije. Bi se pa naj s posamezno pasjo borbo zaslužilo tudi do 5000 eur. 
Zapisal je še slednje: 
»Ne glede na dejstvo, da ima slovenska zakonodaja s področja zaščite živali pred mučenjem, kar nekaj pomankljivosti in nejasnosti, ostaja dejstvo, da živali same ne morejo varovati svojih upravičenj in bi bilo treba šteti, da vsi ljudje, ki smo zastopniki ali skrbniki interesov pravic živali, imamo obveznost in pravico, da vložimo pritožbo zoper vsakogar, ki krši te pravice. Vsem je jasno, da se pasje borbe drugod tretirajo kot posebno huda oblika mučenja živali, saj gre za namensko povzročitev hude poškodbe in tudi smrti. Gospa zavestno oziroma namerno muči brez zakonsko opravičljivih razlogov in psom povzroča hudo fizično bolečino, pri čemer jo ima kot mučiteljica namen povečevati ali podaljševati. V pasjih borbah gre za ekstremno hude fizične bolečine povzročene živalim, da o krutosti in trpljenju živali ne začenjam. Glede na komentarje, ki jih zapisuje, se točno zaveda posledic svojega dejanja, torej se nekako lahko dokaže namero in psom naklepno povzroča poškodbe in trpljenje. Mislim, da je glede na opisano, jasno predstavljen primer najhujše zlorabe živali in lahkomiselno ravnanje z živim bitjem. Mi kot posamezniki žal ne moremo preprečiti njenih dejanj, institucije, ki imajo vpliv, mediji in ostali pa bi lahko tokrat stopili skupaj in dokazali, da zmoremo spremembe na področju varstva pravic živali in ustavimo klavarijo,« je še v pismu zapisal bralec.